Autor Tema: Da se prebrojimo :)  (Pročitano 428434 puta)

oblica

• .
  • Član
Odg: Da se prebrojimo :)
« Odgovor #345 poslato: Januar 01, 2011, 22:58:02 »
 :jela

30.

:bb

Fazlija

• Član
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #346 poslato: Januar 01, 2011, 23:57:58 »
 :ces Da, nisam nikada posve shvatio smisao ove teme na kojoj se svaki dan pisu neki brojevi, pa bi doista isla ta sutra o spavanju sasvim lijepo s ovom temom... ali je zato Kondanjino pisanje Patanjalijevih sutri pravo osvjezenje  :ok  zbog kojega sam redovito poceo navracati u ovdje...  :andjali

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #347 poslato: Januar 02, 2011, 01:01:11 »
:ces Da, nisam nikada posve shvatio smisao ove teme na kojoj se svaki dan pisu neki brojevi

Možda bi u razumevanju pomoglo da pročitaš prvu poruku na temi  :zeleni:

Fazlija

• Član
« Odgovor #348 poslato: Januar 02, 2011, 01:13:20 »
Ma to mi je sve jasno, samo ne shvacam cemu svaki dan pisati neki broj do 100 pa onda opet ispocetka?! Ja svaki dan meditiram dva puta, onda bih trebao pisati po dva broja? Uglavnom, ako svaki dan meditiras, ako ti je to postala redovita praksa kao i pranje zubiju... onda mi nema smisla negdje biljeziti koliko si dana meditirao?! Ja to radim vec 21 godinu... pa mi je malo bezveze pisati brojeve. Ali dobro, svatko ima svoju zabavu, nemam nista protiv. Samo kazem da je tema malo nepoticajna  :D  otvoris a ono pise 63... ili tako nesto?! Tako da je nisam gotovo niti otvarao ranije, i bas se pogodilo da sam uletio onaj dan kada je objavljena prva sutra.  Tako je Kondanjino objavljivanje sutri stvarno vrlo ugodno osvjezenje na ovoj temi. Razlog zasto je sada posjecujem...

kondanja

• Član
« Odgovor #349 poslato: Januar 02, 2011, 10:01:42 »

I, 11: anubhutavišayasampramošah smrtih.

»Neispuštanje« (asampramoša) onog [jednom već] iskušenog jeste »sjećanje« (smrti).

(Patanjđali, Izreke o jogi, prev. Z. Zec)

:andjali

Fazlija drago mi je da su ti ove izreke osvježenje. U pravu si, nehotice (rasijano, vjerojatno) sam ponovio 10. izreku. Ove Izreke u prevodu Zeca svaki dan iščitavam po jednu već dugo (inače i ja već više godina meditiram po dva puta dnevno), pa pomislih, da bi to bilo korisno i prikladno i za sve nas na ovom forumu.

Pozdrav   

Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #350 poslato: Januar 02, 2011, 10:41:48 »
Ma to mi je sve jasno, samo ne shvacam cemu svaki dan pisati neki broj do 100 pa onda opet ispocetka?! Ja svaki dan meditiram dva puta, onda bih trebao pisati po dva broja? Uglavnom, ako svaki dan meditiras, ako ti je to postala redovita praksa kao i pranje zubiju... onda mi nema smisla negdje biljeziti koliko si dana meditirao?! Ja to radim vec 21 godinu... pa mi je malo bezveze pisati brojeve. Ali dobro, svatko ima svoju zabavu, nemam nista protiv. Samo kazem da je tema malo nepoticajna  :D  otvoris a ono pise 63... ili tako nesto?! Tako da je nisam gotovo niti otvarao ranije, i bas se pogodilo da sam uletio onaj dan kada je objavljena prva sutra.  Tako je Kondanjino objavljivanje sutri stvarno vrlo ugodno osvjezenje na ovoj temi. Razlog zasto je sada posjecujem...

Ma da, ali previđaš motivacioni faktor.  :kez:

Evo ja prvi nikada do sada nisam uspeo da meditiram baš svaki dan puna 4 meseca.
I da nije ove teme, verovatno ne bih ni sada. Tako da kad god pomislim "Ma sutra ću meditirati, sad sam zauzet/umoran/itd." odmah se setim da treba da se pribeležeim i to me motiviše da zasednem  :D

Ima nas raznih  :smeh

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #351 poslato: Januar 02, 2011, 16:17:20 »
 :b

26. dan

kondanja

• Član
« Odgovor #352 poslato: Januar 03, 2011, 23:17:22 »

I, 12: abhyasavayragyabhyam tannirodhah.

Vježbanje i [duševna] pročišćenost vode ka toj umirenosti (nirodha) [o kojoj je prethodno bilo reči u YS, I, 2].

Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #353 poslato: Januar 03, 2011, 23:21:30 »

27.

e u poslednjem trenutku da se prijavim.
nešto nam štucao forum danas  :)

Fazlija

• Član
« Odgovor #354 poslato: Januar 03, 2011, 23:51:46 »
I, 12: abhyasavayragyabhyam tannirodhah.

Vježbanje i [duševna] pročišćenost vode ka toj umirenosti (nirodha) [o kojoj je prethodno bilo reči u YS, I, 2].

Ovo je vrlo vazna sutra. Osobno je smatram vrlo bitnom. Za postizanje bilo kakvog uspjeha u zivotu (ne samo u du'ovnosti) je potrebna odredjena razina tvrdoglavosti i zadrtosti  :kez: Nesto poput onog Buddhinog: sada cu zasjesti i meditirati dok ne dozivim prosvjetljenje ili smrt. Samo praksa oslobadja. Samo vjezbanje dovodi do prociscenja.

kondanja

• Član
« Odgovor #355 poslato: Januar 04, 2011, 09:14:32 »
(...) kroz vježbu pregaramo, 'zavarujemo', ono što (u početku, recimo) samo mislimo, pretvaramo u stvarnost, u potpun odnos (prema sebi i svemu oko sebe) -apstraktno filozofski kazano(...)

(...)Marxov pojam prakse  je vrlo blizak ovome o čemu govorim(o), samo što bi iz njega trebalo isključiti sve što je kolektivno, društveno, generičko (u smislu vrste); odnosno obrnuto, treba ga primijeniti uvijek i samo na Pojedinačno Ljudsko Biće (da tako kažem, kako bi izbjegao i pojam ličnosti i pojam sopstva)(...)

pozdrav   

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #356 poslato: Januar 04, 2011, 09:41:08 »

28. dan

:kafa:
« Poslednja izmena: Januar 04, 2011, 10:15:06 Sati »

kondanja

• Član
« Odgovor #357 poslato: Januar 04, 2011, 10:17:21 »

I, 13: tatra sthitau yatno 'bhyasah.

Napor da se tu [u umirenosti čovek] ustali jeste [ono što suštinski određuje] »vežbanje« (abhyasa).[/u]

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #358 poslato: Januar 05, 2011, 11:12:19 »

30. dan

:srce

kondanja

• Član
« Odgovor #359 poslato: Januar 05, 2011, 21:22:12 »

I, 14: sa tu dirghakalanairantaryasatkarasevito drdhabhumih.

Ovo [vežbanje] pak postaje efikasno ukoliko se kroz dugi period, neprekidno i sa pažnjom obavlja.