Autor Tema: Kurs meditacije  (Pročitano 8867 puta)

Vladimir Simović

• Iskusni član
Kurs meditacije
« poslato: Februar 16, 2011, 23:18:52 »
Pozdrav svima

U periodu od 25. marta 2011. do 28. marta 2011. godine u Čortanovcima će se održati duhovna radionica odnosno ritrit pod nazivom "Put praznog uma - mart 2011". Oranizator i predvodnik radionice je Vladimir Simović (više informacija o organizatoru i putu "praznog" uma na http://vladimirsimovic.blogspot.com/ . Prijave slati na e-mail adresu: simceni@gmail.com. Takođe, pisanjem na tu mail adresu možete dobiti i dodatne informacije koje vas zanimaju a nisu sadržane u daljem tekstu ove objave. Rok prijave je 15. mart 2011.

Sve potrebne informacije o samoj duhovnoj radionici možete pronaći na http://duhovneradionice.blogspot.com/

Srdačan pozdrav i svako dobro
Vladimir  :andjali
« Poslednja izmena: Februar 16, 2011, 23:24:10 mindfulness »
Na kraju je samo tišina

Sejmyo

• Iskusni član
  • Pol: Muškarac
Odg: Kurs meditacije
« Odgovor #1 poslato: Februar 17, 2011, 19:21:34 »
Po opisu i dnevnom rasporedu to izgleda kao pravi zen sešin (ritrit) koji vodi Zen sveštenik (ili moinah) sa mnogo godina meditativnog iskustva. Interesuje me da li imate odobrenje od Chong An Sunim-a da vodite ritrit u poziciji učitelja ili je to nezavisno od Kwan Um škole pošto to nije baš objašnjeno u detalje?  :andjali
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2011, 23:58:52 »
Pozdrav Sejmyo  :)

Posetite duhovnu radionicu a onda mi nakon nje recite da li su vam detalji jasniji  :andjali
Na kraju je samo tišina

Fazlija

• Član
« Odgovor #3 poslato: Februar 18, 2011, 13:01:06 »
Zelim vam puno uspjeha na du'ovnoj radionici. Vidi se, pazljivo sve isplanirano i organizirano  :ok :bravo: :andjali

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #4 poslato: Februar 18, 2011, 19:40:36 »
Puno hvala Fazli na zeljama  :andjali :bravo:
Na kraju je samo tišina

Fazlija

• Član
« Odgovor #5 poslato: Februar 18, 2011, 20:24:57 »
Hoce li biti hodajuca meditacija, nisam primjetio u rasporedu? Tko ce drzati interviewe i predavanja?

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #6 poslato: Februar 18, 2011, 21:28:54 »
 :) Fazli, lepo si zapazio da je sve lepo pripremljeno...hocu reci da je sve do tancina lepo napisano i objasnjeno...i jeste  ;))

Hodajuca meditacija kao formalna vezba nece biti u toku te radionice. Ideja je odrzavati svesnost tokom celog dana a ne samo u meditaciji pa zato nisam forsirao formalnu vezbu. S obzirom da tamo nema mnogo input-a za um, nije neophodno koncentrisati se na formalno vezbanje. Ove sedece meditacije ce dati sasvim dobar rezultat. A najverovatnije ce biti ukljucen i Thai Chi tokom kursa tako da ce to biti meditacija u pokretu. Tu je i setnja do jezera tako da ce ucesnici moci da udahnu malo i svezeg vazduha i opuste se pored vode. Ideja radionice je razumevanje onoga sto radimo a ne usiljeno vezbanje.
Sto se tice predavanja, nece biti nijednog takvog...ja sam u planu napisao govor a ne predavanje ako se ne varam  :) Ljudi se vrlo cesto vezu za formu. Evo i Sejmyo je malo lutao sa pitanjima....Nema nikakvog ucitelja. Ucitelj je u nama. Svaki duhovni put je individualni put a narocito kada je u pitanju Budino ucenje. Dhamma je individualna i svako je shvata u granicama svojih mogucnosti. Nista se tu ne moze isforsirati. Zbog toga, "Put praznog uma" je put koji daje mogucnost individualnog razvitka i samim tim, ucitelj ne postoji. Svako je sam sebi ucitelj....s tim da postoje osobe kojima je neophodan autoritet....njima ce biti malo teze da se snadju u ovome. Ja cu odrzati tri govora ali ne u funkciji ucitelja vec u funkciji organizatora same duhovne radionice. Skrenucu paznju na sustinu...necu mnogo pricati jer dhamma se najbolje prenosi cutanjem. Sve sto je potrebno to je da budemo zajedno i da cutimo....misljenje jeste velika prepreke na putu do prosvetljenja. Takodje, intervjue cu ja obaviti.

Covek se trudi da razume Budino ucenje i njegovu dhammu ali je zaboravio da prvo treba da razume sebe. "Put praznog uma" je upravo to....a kada razumemo sebe....vise nam Buda nece biti potreban ali cemo upoznati dhammu  ;))
Na kraju je samo tišina

Fazlija

• Član
« Odgovor #7 poslato: Februar 19, 2011, 00:18:50 »
Hocu li pokvariti ugodjaj ove najave ako jos koju stvar pitam :ces

Interesuje me da li imate odobrenje od Chong An Sunim-a da vodite ritrit u poziciji učitelja ili je to nezavisno od Kwan Um škole pošto to nije baš objašnjeno u detalje?

Hm, tko je sad taj Chong An Sunim i sto je to Kwan Um skola?  :mislilac  I kakve to veze ima s ovim du'ovnim radionicama? Nigdje nisam vidio da Vlado kaze da je ovo seminar njihove skole. Zasto bi se dopustenje od njih trebalo traziti, a ne recimo od Dalai lame ili Ahjana Sumeda, ili bilo koga...?

Ljudi se vrlo cesto vezu za formu. Evo i Sejmyo je malo lutao sa pitanjima....

Iako nisam shvatio tko je Chong An Sunim i zasto bi se bas njega trebalo traziti dopustenje, ipak je Sejmyovo pitanje sadrzajno gledano na mjestu. Ne zamjeri nama starim i tradicionalnim jedi-ratnicima sto u svojoj priprostosti lutamo s pitanjima, mladi Anakine Skaywalkeru, jer mi samo slijedimo ucenja i skole koje se prenose na vrlo tradicionalni nacin vec tisucama godina...

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #8 poslato: Februar 19, 2011, 00:50:37 »
Chong An Sunim je jedan veoma ugledan zen monah od koga se moze nauciti puno toga kvalitetnog. Inace, on je glavni monah i oformitelj internacionalnog zen hrama Won Kwang Sa u Madjarskoj. Vrlo, vrlo dobar covek i bodhisattva koji "puca pravo u centar". Medjutim, ova duhovna radionica ne pripada ni jednoj skoli i ni jednoj religiji. Ovo je cista dhamma....prilika za svakog da provede cetiri dana u miru koncentrisan samo na sebe i sadasnji momenat.

Pitanja su Fazli uvek dobrodosla.... :D :andjali
Na kraju je samo tišina

Sejmyo

• Iskusni član
« Odgovor #9 poslato: Februar 19, 2011, 01:57:37 »
Ok da objasnim svoje pitanje.

Na vašem blogu ste naveli Ajahn Jayanta (theravada monah) i Chong An Sunim (Zen učitelj) sa kojim ste radili na svom duhonom putu. Pošto je format i "forma" veoma slična zen tradiciji, od dnevnog plana, (dharma) govora, i intervjua sa vama (Dokusan), interesovalo me da li ste vi učitelj pošto je to tradicionalno taj koji vodi ritrit. Učitelj ne znači monah ili sveštenik. To može da bude i iskusan laik sa godinama iskustva.

Tradicionalno sva ta tri tipa učenika Buda Dharme počinju da uče druge tek kada ih sam njihov učitelj zamoli (dozvoli?) da to rade. Što znači da su spremni da vode Sanghu i da je njihovo razumjevanje i iskustvo Dharme isto ili još bolje od njihovog učitelja.

Tako da moje pitanje potiče iz predpostavke da je vaš učitelj Chong An Sunim i da je to zen ritrit. Vjerovatno i zbog zen terminologije kojom se koristite. Ako sam napravio grešku sa tom predpostavkom ja se izvinjavam. Mada vi sebe nesmatrate učiteljem to neznači da učesnik koji je nov svemu tome ne bi mogao napraviti tu grešku. Moja motivacija je bila samo da to klerifikujem, ništa više.

Citat
Nema nikakvog ucitelja. Ucitelj je u nama. Svaki duhovni put je individualni put a narocito kada je u pitanju Budino ucenje. Dhamma je individualna i svako je shvata u granicama svojih mogucnosti. Nista se tu ne moze isforsirati. Zbog toga, "Put praznog uma" je put koji daje mogucnost individualnog razvitka i samim tim, ucitelj ne postoji. Svako je sam sebi ucitelj....s tim da postoje osobe kojima je neophodan autoritet....njima ce biti malo teze da se snadju u ovome. Ja cu odrzati tri govora ali ne u funkciji ucitelja vec u funkciji organizatora same duhovne radionice. Skrenucu paznju na sustinu...necu mnogo pricati jer dhamma se najbolje prenosi cutanjem. Sve sto je potrebno to je da budemo zajedno i da cutimo....misljenje jeste velika prepreke na putu do prosvetljenja. Takodje, intervjue cu ja obaviti.

Mada se slažem da nas učitelj u krajnjoj suštini ne može ništa naučiti (do nas je da shvatimo istinu) neslažem se sa stavom da nije bitan. On je tu da nam pokaže put, pošto je i sam njim prošao, i da nam pokaže klopke u koje upadamo dok hodamo tim putem. Isto tako treba znati pokazati taj put na vješt način koji odgovara nivou razumjevanja pojedinca, tj u zavisnosti na kojem djelu puta se nalazi.

Kao neko ko nikad nije bio u Čortanovcima koga bi trebao da pitam za uputstvo kako tamo da stignem što brže i sa što manje lutanja? Nekoga ko tamo živi i zna sve puteve i prečice ili nekoga ko tamo nikad nije bio?

Između ostalog i sami ste vidili neki smisao u tome kad ste posjetili Ajahn Jayanta i Chong An Sunim-a zar ne?
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #10 poslato: Februar 19, 2011, 12:27:12 »
Sejmyo, razumeo sam vase pitanje u potpunosti i ne kazem da nije bilo na mestu. Svako pitanje ima svoje mesto za um osobe koja ga postavlja i ono nikada ne moze biti glupo ili sta vec. Zbog cega sam ja odgovorio kako sam odgovorio? Da bi prestali da razmisljamo na tu temu o tome ko je ucitelj, ko sta radi itd vec da sednemo u polozaj za meditaciju i svi radimo na sebi bez ikakvih opterecenja koji pravac sledimo. Misli, misljenja, pitanja i odgovori, reci....sve nas to razdvaja i sastavlja. Zavisi kako se odnosimo prema tome. Ko to shvati, lako moze razmisljati i lako moze pricati bez da pomeri sopstveni um....ali, da li smo trenutno svi u situaciji da to radimo?!

Oni koji dugo praktikuju budizam, mogu da kazu da budizam nije religija, nije ni filozofija zivota vec da je prst koji ukazuje na stvarnost. Medjutim, budizam se ipak smatra u prvom planu religijom a onda i svime ostalim. Kada je Buda postao prosvetljen, on se nije prosvetlio na nacin da je sledio religiju, vec je sledio instikt ka oslobadjanju od patnje. On nije citao sutre i bubao znanje iz mnostvo knjiga i spisa da bi se prosvetlio....ne, on je samo meditirao. Kada se je prosvetlio, zeleo je da to podeli sa drugima. Dok je bio ziv, davao je direktno ucenje...ali nakon njegove smrti, jedini nacin da se to znanje sacuva za naredne generacije je bio da se kanonizuje i napravi neki "kalup" koji ce cuvati to ucenje. To su tri utocista....Buddha, Dhamma, Sangha i to je Tipittaka. Tako je nastao budizam. Direktno Budino ucenje nije bilo budizam vec dhamma. Dhamma je stvarnost...neuslovljenost ni jednim konceptom, kalupom ili cime vec. U konceptualnoj stvarnosti je neophodno stvoriti kalup, koncept ali praktikovanje dhamme nas uci da se oslobodimo svih odnosa prema njima.
"Put praznog uma" je put koji i ako ima svoj naziv ne predstavlja nikakav put. Sejmyo, imali ste pravo kada ste rekli da lici na zen ucenje. Da...jeste. Pod tim ucenjem je i nastao "Put praznog uma". Medjutim, zen ima tradiciju, sistem prenosenja ucenja itd. Ovde ne postoji sistem. "Put praznog uma" je cista dhamma. Vi ste Sejmyo u Torontu koliko sam kasnije primetio  :) Ovde u Srbiji zahvaljujuci predsedniku theravada budistickog drustva "Srednji put" povremenom imamo mogucnosti da se sastajemo sa nekim theravada monasima i ucimo od njih. Ali, to je vrlo retko. Bilo kakvi pokusaji da se organizuje ritrit bez vodjstva monaha - propadaju. Vrlo malo ritrita imamo ovde. "Put praznog uma" je pokusaj da se poveca broj ritrita a da sangha koja se okuplja na njima ne bude sangha budistickog drustva, vec sangha svih zivih bica bez obzira na religijsku ili nacionalnu pripadnost. Ko je bez predrasuda, otvorenog srca i uma i poseduje vremenske i finansijske mogucnosti da prisustvuje ovoj duhovnoj radionici....doci ce  :) Ko je vezan za patnju...nece doci  :andjali
Na kraju je samo tišina

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #11 poslato: Februar 19, 2011, 13:37:22 »
Ljudi se vrlo cesto vezu za formu. Evo i Sejmyo je malo lutao sa pitanjima....Nema nikakvog ucitelja. Ucitelj je u nama. Svaki duhovni put je individualni put a narocito kada je u pitanju Budino ucenje. Dhamma je individualna i svako je shvata u granicama svojih mogucnosti. Nista se tu ne moze isforsirati. Zbog toga, "Put praznog uma" je put koji daje mogucnost individualnog razvitka i samim tim, ucitelj ne postoji. Svako je sam sebi ucitelj....s tim da postoje osobe kojima je neophodan autoritet....njima ce biti malo teze da se snadju u ovome. Ja cu odrzati tri govora ali ne u funkciji ucitelja vec u funkciji organizatora same duhovne radionice. Skrenucu paznju na sustinu...necu mnogo pricati jer dhamma se najbolje prenosi cutanjem. Sve sto je potrebno to je da budemo zajedno i da cutimo....misljenje jeste velika prepreke na putu do prosvetljenja. Takodje, intervjue cu ja obaviti.

Ćuteći?

Što li Buda nije ćutio?  :mislilac

Šta je autoritet? Da li si sposoban da poštuješ autoritet?

Covek se trudi da razume Budino ucenje i njegovu dhammu ali je zaboravio da prvo treba da razume sebe. "Put praznog uma" je upravo to....a kada razumemo sebe....vise nam Buda nece biti potreban ali cemo upoznati dhammu  ;))
Sve i da nam je potreban, on odavno više nije tu.
Kada nam učitelj više nije potreban(onaj koga zapravo i nema?),
da li mu onda okrećemo leđa, sve ponosni sami na sebe?

Ovde u Srbiji zahvaljujuci predsedniku theravada budistickog drustva "Srednji put" povremenom imamo mogucnosti da se sastajemo sa nekim theravada monasima i ucimo od njih. Ali, to je vrlo retko. Bilo kakvi pokusaji da se organizuje ritrit bez vodjstva monaha - propadaju. Vrlo malo ritrita imamo ovde. "Put praznog uma" je pokusaj da se poveca broj ritrita a da sangha koja se okuplja na njima ne bude sangha budistickog drustva, vec sangha svih zivih bica bez obzira na religijsku ili nacionalnu pripadnost.

Samo da ne bude zabune. Kada theravada budističko društvo ’’Srednji put’’
organizuje kurseve, nikada ni jednog učesnika ne pita koje je religijske ili
nacionalne pripadnosti. O učlnjenju u društvo, da bi se prisustvovalo ritritu,
nikada ni govora nije bilo, niti će biti.
Na ritritu na kome sam ja bila, bila je i jedna mačka i jedan skakavac. Nije
im bilo jako zanimljivo da slušaju ađan Đajanta, ali bi prošetali povremeno
kroz salu. Toliko o svim živim bićima.

Da, mi u Srbiji imamo veliki problem, ali to nije razlog da odustanemo, niti da
improvizujemo. Nastavićemo kao i do sada, koliko i kada možemo, ali da to
bude na ispravan način urađeno.
Ko je bez predrasuda, otvorenog srca i uma i poseduje vremenske i finansijske mogucnosti da prisustvuje ovoj duhovnoj radionici....doci ce  Ko je vezan za patnju...nece doci

Šališ se?

« Poslednja izmena: Februar 19, 2011, 13:39:34 kojica »

Fazlija

• Član
« Odgovor #12 poslato: Februar 19, 2011, 14:27:58 »
Kojice, nemoj da budes ostra prema Vladi. Covjek pokrece meditativno povlacenje s dobrom namjerom.

Vlado, pripazi se tamne strane vlastitog uma. Povlacenje je sasvim pristojna ponuda svim zaintersiranim. Da sam blize mozda bih vam se i pridruzio. Ipak, tvoja namjera da formaliziras "ucenje" u okviru nekog novog ili starog, cjelovitog ili polovicnog puta (svejedno) ima znakove pobune protiv autoriteta, neslijedjenja predaje, unosenja nekih izmjena i nadopuna... koje iskreno govoreci ipak dolaze od uma koji nije (mozda jos) prosvjetljen. Skole koje su osnivali veliki sveci unutar yoga ili buddhisticke predaje ipak dolaze od majstora koji su bili posve ostvareni.

Zato je tradicija na Istoku da se ucenje uci u okviru tradicionalne skole, na proucavanju spisa i tumacenja spisa koje su dali veliki ucitelji skole u okviru koje putujes itd. Istocnjaci su po tom pitanju vrlo jasni. Zato sasvim vjerovatno i Prvi jugoslovenski theravada patrijarh Sati prijenos dhamme organizira na vrlo tradicionalan nacin. Jedan seminar godisnje, ali po PS-u. Niti sam ne bih za AM nista drugacije cinio.

Tako da... super je stvar sto si organizirao seminar. Ali bi bilo bolje da si to napravio na nacin da kazes nesto poput... hajmo se okupiti svi buddhisti bez obzira na skolu kojoj pripadamo, hajmo meditirati zajedno, a svaku vecer ce netko drugi pripremiti neko predavanjce... To bi bio mnogo bolji pristup i sigurno bi nadahnuo mnoge da dodju.

A i sam radije uci dhammu u nekoj tradicionalnoj skoli koju sam izaberes. Inace ovako mozes da zastranis. Vidio sam mnogo ljudi koji su zastranili, postali samozvani-ucitelji, tamna strana uma se poigrala s njima...

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #13 poslato: Februar 19, 2011, 14:53:46 »
Hvala Fazli na lepo biranim recima  :ok :andjali

U potpunosti si upravu. Moj um je vec imao prilike da se sretne sa tom tamnom stranom i svestan sam kako to izgleda. Put praznog uma nije nastao kao moja ideja da bilo sta pokrenem. Ja sam vec pisao neke stvari u svojoj biografiji ali cu ih sad izneti na malo drugaciji nacin.....Moja duhovna potraga je krenula dosta davno. Moj duhovni put traje 17 godina u kontinuitetu. Konacno su stigli odgovori na sva moja pitanja i put je totalno formiran. Kada sam sve misli raskrstio, zeleo sam da to prenesem drugima. Tu je postojala moja inicijativa sa namerom da se drugi oslobode svojih svakodnevnih problema. Poceo sam da pisem. Veliki broj ljudi je poceo da mi se obraca i trazi pomoc....ali ti ljudi nisu zeleli da cuju Budu, Osho-a, Isusa ili bilo kog drugog.....zeleli su da cuju mene. Kada bi nekog citirao, rekli bi da i sami znaju da citaju....ali njima treba moje misljenje. A onda sam shvatio da ti ljudi koji mi se obracaju nisu samo budisti....oni su i hriscani. Imaju veru u Boga...jos uvek ne potpunu ali ipak dosta cvrstu veru. Savet iz dhamme ne mozes dati takvoj osobi bez da sagledas osecanja te osobe i misli te osobe prema Bogu....i ja tako uradih. S obzirom da su kasnije ti ljudi insistirali na tome da ja njima objasnim iza kog ucenja se krijem a sa druge strane moje svesnosti da u ljudskom mozgu postoje barijere koje razdvajaju ljude razlicitih religija, resih da uradim ono sto sam uradio....da napravim duhovni put totalno oslobodjen svih religijskih shvatanja, svih koncepata....cistu dhammu. To i uradih....i za sada to funkcionise. Ideja Puta praznog uma nije iluzorno prosvetljenje, dostizanje Boga ili bilo sta drugo vec je razvoj individualne svesti ka razumevanju samog sebe i drugih sto ce voditi ka jacanju saosecanja jednih prema drugima i boljoj situaciji tokom nasih zivota. Ali, ovaj put pruza svakom pojedinacno mogucnost da u sebi razvije kvalitete bilo koje religije i da jaca svoju veru u pravcu u kom zeli....ako me razumes  :ces Nisam ja taj koji odvaja ucenja i pravi novo ucenje....ja spajam sva ucenja sa onim sto stvarno jeste....i opet kazem...cista dhamma. I ako izgleda da mozda sebe stavljam ovde na prvo mesto time sto cu ja drzati govor.....ja znam da to nije tako i meni je to sasvim dovoljno.

Sve sto je potrebno, to je da covek napusti sve svoje misli, samo u trenutku i procita ono sto sam pisao....bice dovoljno. Bez cistog srca i uma, ovo ce biti samo jos jedan put i jos jedan lik koji jaca svoj ego trip ili sta vec....ja sam toga svestan i neka bude kako bude. Ko cuje, cuce. Ko ne...nece. Kao reka koja plovi. Ona nudi mogucnost svakom na obali da krene sa njom i da zajedno prate tok kretanja...ali je izbor na pojedincu koji je na obali...da li ce zaploviti ili nece....svako prema svojoj uslovljenosti.

Raspisah se ja i previse :andjali
Na kraju je samo tišina

Fazlija

• Član
« Odgovor #14 poslato: Februar 19, 2011, 15:37:18 »
Lose je ako si novi put bez puta osmislio zbog drugih ljudi. Njima nece biti nista lakse zbog toga. Oni koji zaziru i u ovome sto sada radis ce vidjeti neku istocnjacku sektu. Sta oni znaju koja je razlika izmedju neke istocnjacke price koja ima ovakvo ili onakovo ime. Njima je to sve isto.

S druge strane, sasvim je prirodno da ljudi zele cuti necije osobno iskustvo, a ne samo izreke iz spisa, ako im svojim primjerom govorimo ili pokazujemo nesto sto njima moze biti nadahnjujuce. Prirodno je da zele vidjeti sto smo mi na tom putu postigli ili osvjestili. Pa ipak, u cemu bi tu bio problem reci... ja sam 20 godina radio Ananda Marga sadhanu i ako te moj primjer nadahnjuje pokusaj i ti naci neki svoj du'ovni put... Njima nista lakse nece biti postati sljedbenicima tantricke-kundalini-yoge-bez-imena ili Ananda Marge?!

Tako da na kraju ipak mislim da za druge nista od tog remarkiranja puta. A s druge strane mngo je vaznije tvoje osjecanje u tome. Jer ako mislis da time cinis nesto za druge, onda bi se mogao mozda jako prevariti. Nisi ti onaj koji druge ljude dovodi na ovaj ili onaj du'ovni put. Niti ti mozas preuzeti obavezu da nekoga vodis na du'ovnom putu. Nase je da svjedocimo vlastitim primjerom duhovnost opcenito, a netko ce krenuti nasim, netko nekim slicnim putem.