Autor Tema: Savjeti o koncentraciji  (Pročitano 6199 puta)

Ex01

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Savjeti o koncentraciji
« poslato: Mart 09, 2011, 22:40:01 »
Gledao sam video nekidan koji se linka sa Yuttadhammovih videa koje je Kojica stavila pod temu meditacija.
Video je o grupi mladih stranaca koji su dosli u sri lanku (?, zapravo nije bitno) i sad ih dole ađan uci hodajucu i sjedecu meditaciju.

I sad kod sjedece meditacije sve po starom ali u momentu kad tip kaze desni dlan preko ljevog dlana i prsti da se spajaju kaze i sljedece.
"kad vam se palcevi odvoje za vrijeme meditacije znaci da je koncentracija vec pukla"

i inace sam primjetio da mi se tesko koncentrirat na dah 100% uvjek prodje neka misao u milisekundi i nestane ili sve bude.. jos uvik nekako uznemireno. E sad, kazu da hodajuca meditacija jako pomaze u razvijanju koncentracije jer su koraci namjerni i spori. Mene zanima postoji li jos nesto sta bi vi mene mogli naucit o koncentraciji, tj postoje li koje vjezbe koje bi mogle ucvrstit moju koncentraciju.

Bili meditacija na drugi objekt uspjela zaokupit moju paznju. Postoji li koja mantra ili brojenje itd itb. (i tako blize :D)

Hvala unaprijed na odgovorima

oblica

• .
  • Član
Odg: Savjeti o koncentraciji
« Odgovor #1 poslato: Mart 10, 2011, 09:03:22 »
Pa gde sad da ti nađemo učitelja.  :mislilac

Spremaj se ti polako da na leto dođeš kod nas u Čortanovce, a do tada
uzmi jedno blokče pa u njega beleži pitanja. I onda kad sretneš učitelja,
uručiš mu blokče i kažeš ''ja odavde ne idem dok mi sve ovo ne objasnite''.
A mož biti da će ti se nešto samo razjasniti do tada.

Izvini što ja tako uvek u nekoj polušali s tobom razgovaram, al ti si
dalmatinac, pa ćeš razumeti.  :kez:

E sad skroz ozbiljno. Što ne bi isprobao sve tehnike za koje si čuo?
Odvojiš lepo po nedelju dana za svaku, pa lagano. Tek si počeo i skroz
je ok da se sa svime upoznaš. Ono jes da izgleda kao gubljenje vremena,
ali svakako će ti bolje biti nego da dok sediš razmišljaš o tome je li bolje
bilo da si hodao i obratno. Ili da se nakon godinu dana pitaš dal je bolje
bilo da si nešto drugačije radio.

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #2 poslato: Mart 10, 2011, 09:14:14 »
E da.. koncentracija.. brojanje..
Brojala ja do pet pa unazad, po savetu ađan Đajanta. Pa sam nakon toga
čula od nekog učitelja da može i do deset pa unazad. I baš super. Više
brojeva, više zabave. E onda nakon nekog vremena primetim da sam se
načisto navadila na brojeve i da ne mogu da ih pustim. Pa se požalim na
grupnoj meditaciji svome kolegi i on me posavetuje da to zamenim sa
Bud - ho. I onda kaže da kad se i na to navadim uzmem samo ''Bud'' pa niša
pa opet samo bud. To se šalio naravno. Onda krenemo sa meditacijom koju
on vodi i ja kako čujem njegov glas, tako se setim tog ''Bud'' i oću da umrem
od smeha. A tu su neki ljudi koje prvi put vidim u životu, a i da ih znam opet
nema smisla da ih ometam. I tako sam se 45 min koncentrisala da ne prasnem
u smeh.  :tuga

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #3 poslato: Mart 10, 2011, 10:25:29 »
 :andjali  pronasao sam mnogo mudrosti u šali virovala ili ne :D

i mogu ti rec da imas pravo. Imam gdje spavat tamo, imam i prijatelja u BG, nakon ljeta i Srbija postaje jedna od mozebitnih lokacija!
A evo uhvatio sam se citati Goenkinu umjetnost zivljenja i silim se da citam polako i rijec po rijec.
Inace ja letim preko teksta osim ako me nesto izrazito ne zanima i privlaci moja cula.

Kompjutere sam popravljao s 12 godina. matematiku danas neznam :/
Ono. Fali mi zelje i koncentracije. A ne fali mi kreativnosti za izvuc se iz obveze

Ja sam isto primjetio da se zakacim za bud-dho i onda nemogu dalje od toga. Pocmem govorit buddho neuskladjeno s disanjem. Ali polako. Ipak sam samo dva mjeseca tu, trudim se i ne uznemirujem se kad sretnem prepreku. Svejedno volim postavit pitanje jer ovde ima ljudi koji su mozda prosli kroz isti problem, a mozda ce biti ljudi koji imaju slican problem ali ne zele pitat.
Svima dobro.

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #4 poslato: Mart 29, 2011, 10:41:18 »
Kod mene se najveća koncentracija javlja kada se fokusiram na disanje. Ali nisam svjestan udaha
 i izdaha, već samo onog trena..one točke..sekunde na kraju izdisanja. Izdahnem i svjestan sam na točku prije novog udaha i konstantno se koncentriram samo na taj tren. Shvatim da nisam više svjestan cijelog disanja , već samo te točke na kraju..nadam se da sam dobro objasnio što sam namjeravao :ces

panonac

• Iskusni član
« Odgovor #5 poslato: Mart 29, 2011, 11:42:49 »
Ja sam koristio brojanje jedno vreme i pomagalo mi je ali sam, slicno Kojici, osetio da se vezujem i prekinuo sam . Sada se trudim da odrzim paznju na dah, pa kad uspevam, kad ne, ali to je normalno i verujem da prvih dvadeset godina ide tesko a polse je vec malo lakse :)
Meditacija u hodu mi je teza, radio sam je samo u Cortanovcima. Pokusavam da kada idem na posao usmerim paznju na korake ali ne uspevam puno. Bolje je kada je poledica, onda je prava! Moras doci u Srbiju i po zimi da vezbas hodanje po ledu :)
 :)
put je dug, vremena je malo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #6 poslato: Mart 29, 2011, 12:20:35 »
Još jedna stvr je recimo meni pomogla. Dugo sam kad bih seo da meditiram kretao sa idejom: E dobro, sad ću narednih pola sata da budem svestan svog disanja. A pola sata je dugo, predugo (pogotovo kad te boli koleno recimo  :zeleni:).

Onda sam negde pročitao i isprobao drugačiji pristup. Onaj da sedneš i kažeš sebi: Dobro, zaboravi na pola sata, sad ću biti svestan jednog jedinog udaha i izdaha. Probam i... uspelo!  :ok I to te naravno ohrabri.

Onda krenem na sledeći i to uspe, pa treći, kod četvrtog odluta um, napraviš narednih pet udaha i izdaha nesvesno i onda se trgneš. Ops. Opet odluka: Sad ću biti svestan narednog udaha i izdaha. Probam i opet uspem! Pa sledeći, uspem. I to te zaista ohrabri, jer barataš nečim što je dovoljno malo, nečim što možeš da progutaš u jednom zalogaju, a ne pola sata. Koliko god zijao, ne ide.

I tako tih pola sata u stvari razložiš na deliće od po dve sekunde, za koje je sasvim realno da ih budeš svestan. I onda otprilike meditacija ide
+++---++-++-----++++--+++---+++++---+-+-+-+++---+++

I kad pogledaš, nije loše, pola vremena sam bio svestan. Umesto da očajavam. Jao nikad neću moći biti svestan pola sata  :tuga

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #7 poslato: Mart 30, 2011, 12:11:50 »
Cini mi se da lagano napredujem iako sam zeznio koljeno sjedeci u polu lotosu tako da sam se vratio u "indijanski" ili "po turski" i ide lagano.
Ne zalim se a nekako mi je voznjom doma u 5 ujutro u jednom momentu na pamet palo pitanje koje me ostavilo bez teksta, doslovno :D

"mogu li bit svjestan svoje misli prije nego sta mi padne na pamet"

Jer kao dok sam se koncentrirao na disanje, navirale su svakakve misli u glavu. Nevalja ih blokirat nego ih valja poslusat i napustit, problem je svaki put kad "cujem" misao ona stane.

Hm, ali nemogu je uhvatit onu milisekundu kad krene i onda mi je palo na pamet moze li se uhvatit misao prije nego sta bude misao. Hm hm hm..

Sejmyo

• Iskusni član
« Odgovor #8 poslato: Mart 30, 2011, 13:51:12 »
Ne može prije ali ako si svjestan onog samog trenutka kada se ona pojavi onda joj uzmeš svu moć da te vuče za nos.
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #9 poslato: Mart 31, 2011, 13:21:55 »
Jeste li primijetili da je navečer nekako lakše skoncentrirati se nego ujutro? Recimo..jutros sam se ranije probudio (već u 5) i imao sam čitav sat za meditaciju. Međutim, izjutra me toliko puno misli napada, da sam se osjećao kao u košnici punoj pčela..samo zuje i zuje.  :pcelica:  Možda da je neradni dan, još bi bilo i manje misli, ali ovako.. Ipak, vjerujem da sam barem pet minuta sveukupno mogao uživati u koncentraciji bez obzira na zujanje misli. Čak i to je dovoljno da budem smireniji na poslu.

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #10 poslato: Mart 31, 2011, 14:05:53 »
Tacno  :ok Zato ja uvek uvece pred spavanje meditiram  :zeleni: :zviz:

[/size]usoPreviewPopup
Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #11 poslato: Mart 31, 2011, 14:24:17 »
Kod mene je najbolje jutro  :kez:
Uveče sam suviše umoran, pa ako baš ne moram, izbegavam sedeljke...   :)

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #12 poslato: Mart 31, 2011, 14:59:14 »
probajem u razlicite trenutke. Ujutro mi je doma uvik neko i ovisi koliko privatnosti imam. S druge strane ljegam oko 11 ponoc tako da su jos uvik svi budni i tad pa ako mogu mogu. Nekad kroz jutro 15-20min, pa opet navecer isto.
Jucer sam popodne sjeo na balkon koji sam uredio, i pustio svu tu buku da se lagano slegne. Takodjer jedno 20 minuta, ako ne nista, umirilo me a i sunce me lipo pržilo.

mozda bi tribali meditirat kad najmanje zelimo?
na par mjesta sam procitao da se onda napor najvise isplati

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #13 poslato: Mart 31, 2011, 16:30:00 »
a mozda bi jos bolje bilo da meditiramo, tj. da smo svesni sto cesce.
Negde sam procitao da se to najvise isplati  :kez:

:andjali

Sejmyo

• Iskusni član
« Odgovor #14 poslato: April 01, 2011, 01:15:38 »
Kod mene je najbolje jutro  :kez:
Uveče sam suviše umoran, pa ako baš ne moram, izbegavam sedeljke...   :)

I ja sam jutarnji tip.
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!