Može još dodatna pitanja
? Ovo je jako bitno po meni, jer i mi kršćani često nailazimo na podsmjehe - zbog neznanja, jer ljudi često doslovno sve shvačaju i ne vide dubinu stvari.
Što znači reinkarnacija? Da li Budizam govori i o tome da se možemo roditi kao ptica, žaba ili cvijet?
Znači postoje svijetovi u krugu života (tražim na netu i ne mogu ih pronaći, ali sam čitao u knjizi pa se nešto sječam). To su ti svjetovi u koja ulazimo i izlazimo za vrijeme našeg života (pakao i raj kako je dolje super objašnjeno u priči o samuraju i redovniku) - mjesto gdje nismo stalno.
Mogu li zaključiti da je reinkarnacija zapravo duhovno rođenje u materijalnom životu - SADA??? Znači danas proživljavam pakao, a sutra raj je se nešto dogodilo i ja sam reinkarnirao! Isto tako već sutra mogu iz tog raja ići u neki drugi od tih 5 ili 6 svjetova koje opisuje Bodizam - ali sve su to svijetovi unutar mog sadašnjeg života!?
Priče o životinjama mi nemaju smisla - kako će čovjek napredovati i pokušati nešto popraviti ako je postao žaba
??? Ali opet našao sam tekstove gdje pišu neki ljudi da je to svojstveno Budizmu (ne znam kako je u Hinduizmu).
Mladi samuraj susreo je starog redovnika. Nakon što mu je propisno iskazao poštovanje priupitao ga je: Redovniče, recite mi, kako izgleda pakao i kako izgleda raj.
Redovnik mu je odgovorio: Gledaj ti priglupi samuraju, nemam ja vremena da ga trošim na tebe, odlazi od mene.
Samuraj, čuvši ovaj odgovor pobjesni i izvuče sablju spreman da napadne redovnika.
Prije nego ga je napao redovnik mu se obrati: Vidiš samuraju, ovo sada je za mene pakao.
Samuraj se zamisli i shvati te kaže: Oprostite mi što sam ovako postupio. Objasnili ste mi što je pakao i ja sada to razumijem. Hvala vam.
Redovnik mu tada odgovori: Vidiš samuraju, ovo sada je za mene raj.