Rekao bih da komentarisanje sporta ili nekog filma ne mora nuzno da znaci da nije ispravan govor....sve dok to nije ogovaranje nekog sportiste ili slicno i dokle god se drzi svest na sadasnji momenat a ne bivamo povuceni pricom koja moze otici cak i neslaganje sa sagovornikom.Nisam mislio na ogovaranja i sl, sport je spomenut u kontekstu caskanja koje sluzi da se ubije dosada i sl, kao u recenici:
treba da znamo da bi i svaki drugi govor koji bi bio obicno naklapanje (govor koji se sprovodi samo da bi se ubila dosada, koliko da se ne bi cutalo), predstavlja neispravan govor.Nekome je sport cak najbitnija tema, ali meni bi bio obicno ubijanje dosade i sl, i mislim da je u nekim situacijama to ipak potrebno. Treba probati biti ljubazan s nekim dok smo u njihovom drustvu, i ako to podrazumeva ubijanje tisine i naklapanje o meni totalno nebitnim stvarima, onda neka bude tako. Sad kad procitam ovu recenicu, mozda bi taj cilj "ljubaznosti" bio kriterijum da to i ne bude "isprazan govor"? Cini mi se da ovo dalje vodi pomalo i u igru reci itd.
Ali cak i ovde na forumima se trudim da mi pisanje (mogli bi reci da je to oblik "govora") ne bude zaludno. Kad sam primeto da napisem vise od planiranog, i onda zazalim sto sam "bacao vreme", odlucio sam da priskocim jednom triku koji je inspirisan jednom tehnikom za oslobadjanje losih navika za koju sam cuo.
Naime, autorka kaze da je uvela pravilo da kad god nesto kupi, ona to i zapise: sta je kupila, gde je kupila i koliko je to kostalo. Zelela je da malo osvesti koliko para i na sta trosi, a na kraju se svelo na to da je sama pomisao da ce morati da zapisuje sta je kupila odvrati od kupovine! Nije stvar toliko u troskovima, koliko u samoj pomisli da ce morati da se "cima" sa svojim "dnevnikom kupovine". Naravno da ce svaka iole smislenija kupovina "proci test" - ako vam zaista treba nesto, najmanji je problem kupovinu pribeleziti. Ali ona je toliko nepotrebnih sitnica kupovala (tadasnji US shopping spree, pretpostavljam) da je pomisao da ce morati da zapise sta je kupila bila dovoljna da je odvrati od kupovine.
Primenivsi taj savet na forum - kada god zelim da napisem post na forumu, otvorim editor (notepad ili sl) i napisem tekst koji zelim. Ukoliko mi se otvaranje editora i copy/paste sa foruma u editor i nazad cini kao prevelik posao - to je odlican znak da post nije vredan pisanja i da cu nakon raspisivanja zazaliti za vremenom koje sam proveo pisuci ga. Ove redove pisem u editoru i, upravo pogledavsi sta sam napisao, mislim da nisam bacio vreme pisuci ga - jer se nadam da bi nekome ovaj mali savet mogao biti od koristi.
A cini mi se da neki internet servisi upravo imaju kao svoj glavni koncept isprazan govor - kratke, isprazne komentare i slicne besmislice. Nemam ni Facebook ni Twitter account, ali mislim da odgovaraju opisu (pogotovo ovaj drugi). Zanimljivu analizu "mladjih generacija" je objavio DW na stranici
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4708386,00.html gde se dotice i "brbljivosti", "blebetanja" i odgovarajucih internet servisa.
Uglavnom - may all sentient beings be free of suffering... and babbling too!