Autor Tema: Meditacija  (Pročitano 51255 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Meditacija
« Odgovor #150 poslato: Januar 20, 2016, 15:08:32 »
Zanimljivo zboriš, legendo  :ok
Ali ne bih znao odgovoriti na tvoje pitanje sa kraja posta.  :sesir

Bodhisattva Mahadeva

• Punopravni član
« Odgovor #151 poslato: Januar 20, 2016, 17:42:06 »
Ma to ja samo da malo potaknem progres... dok vi ne dodjete iz prasume...

Fazlija

• Član
« Odgovor #152 poslato: Januar 23, 2016, 20:02:00 »
Dharma Documentaries donosi ovaj zanimljiv dokumentarac - pretpostavljam, posebno koristan svima koji meditiraju na dijelove tijela.
 :joga:

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #153 poslato: Oktobar 01, 2016, 10:52:34 »
Meditiram otprilike oko godinu dana. Sabranost na dah. Pokusavam da je prosirim. I polako predjem na Vipasanu. Mislim da napredujem. Nisam opterecen tempom napredovanja. Bolje se osecam i to mi je za sada dovoljno. U zadnje vreme mi se u umu pojavljuju slike lica ljudi. Ili cak vise ljudi u nekim situacijama. Nekada je to jasnije nekada je manje jasno. Ne pridajem veliki znacaj tome. Interesuje me da li je to znak da idem u dobrom pravcu sa meditacijom? Problem koji imam je taj sto nemam bas pravu kicmu. Tako da mi je lakse da budem naslonjen na nesto. Pokusavam da drzim ledja pravilno. Medjutim ne znam koliko sam uspesan u tome. Koliko to moze da bude problem?  :)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #154 poslato: Oktobar 02, 2016, 09:48:17 »
Nikakav problem što se naslanjaš. Možeš da radiš i u ležećem položaju, ako uspeš da ne zaspiš.

Slike ljudi? Who cares? Uvek su neke slike ili reči u glavi. Samo se ne vezuj za to, ne pravi problem od toga i pusti ih da idu svojim putem. Ono na šta treba da obratiš pažnju je njihova prolaznost. Ništa ne ostaje, sem ako se ne vežemo.

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #155 poslato: Oktobar 02, 2016, 18:37:05 »
Ne vezujem se. Stvari dolaze i odlaze. Smenjuju se kao na traci.  :)

Fazlija

• Član
« Odgovor #156 poslato: Novembar 06, 2016, 20:50:20 »

:joga:

Ovdje se spominje cjelodnevno zasjedanje, mozda bih dosao, ali ne znam gdje se to odrzava. U Beogradu ili Novom Sadu?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #157 poslato: Novembar 07, 2016, 09:11:34 »
Legendo, odlična ideja.  :ok
Ima najava na sajtu. Sve piše

celodnevna meditacija

:andjali

Fazlija

• Član
« Odgovor #158 poslato: Novembar 07, 2016, 15:40:50 »
Aha, pise tek na FB stranici da je u Bgd... Ok!

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #159 poslato: Mart 16, 2017, 12:50:32 »
Imam utisak da je meditacija u ležećem položaju. Dosta slabija od sedeće. Ponekada me bole leđa pa mi više odgovara u ležećem položaju. Imam problem i sa sinusima. Pa pokušavam u meditaciji da osvestim taj predeo oko očiju. Da umirim taj deo lica. To je pravilno ili ne? Pošto mi igraju mišići oko očiju neko vreme. Dosta vremena provodim pored računara. Pa je to valjda zbog toga. :)

Fazlija

• Član
« Odgovor #160 poslato: Mart 19, 2017, 16:57:30 »
Procitaj dobro upute o meditaciji na web stranici Srednji put pa pokusaj tako raditi.

Ako si pocetnik, nije preporucljivo da meditiras lezeci, jer ces zaspati. Bolje je da sjednes na stolicu. Ako hoces lezati dok meditiras, onda na desni bok, radje nego na ledja (jer ces na ledjima sigurno zaspati).

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #161 poslato: Mart 21, 2017, 08:13:41 »
Pročitao sam odavno dosta toga. Ispratio sam i kurs od prošle godine u audio obliku. Radio sam samostalno vođene meditacije sa kursa. Pratim i govore o Dhami Ajahn Sone na skajpu. Ima dovoljno materijala za rad. Nemam taj problem u ležećem položaju. Nikada ne zaspim. Samo što mi je pažnja slabija od sedeće. Probaću ovaj položaj na boku. Nisam znao da tako može. Hvala. Meditiram svakodnevno već više od godinu dana. Zadovoljan sam.  :andjali

Fazlija

• Član
« Odgovor #162 poslato: Mart 21, 2017, 15:44:13 »

Moja preporuka je svakako otici na seminar. Ne samo slusati snimke, jer pravu uputu ces dobiti tek kroz osoban razgovor s uciteljima. Sonine upute na Youtube-u za meditaciju na dah (kao i one za metta bhavanu) su stvarno vrlo prakticne i korisne. Naravno, ako ti odgovara meditacija na dah. Nekome ne odgovara ta vrsta meditacije, pa koristi druge predmete sabranosti. Nije nikakav problem niti ako sjedis na stolici uspravnih ledja. Ako zelis lezeci, pokusaj svakako na boku.

Video

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #163 poslato: Maj 25, 2017, 12:58:23 »
Ehh. Kada sretneš i upoznaš drugog budistu. Mora da krenu suze u meditaciji.  :zeleni:

Aleksandarr

• Novi član
  • *
« Odgovor #164 poslato: Oktobar 02, 2017, 20:51:48 »
Pošto me muči povremeno aksioznost i nešto manje depresija. Usled povremenih jakih stresnih situacija. Sitan stres mi nije problem. Mislio sam da sam se tih problema rešio. Pošto svakodnevno meditiram. A ispade da nisam. Ma da mi meditacija dosta pomaže. Ne sumnjam da će ti problemi da se reše u budućnosti. Samo treba da se ide dublje u teoriju i praksu. Trenutno imam neku terapiju od psihijatra. Neki lek kao Lorazepam i Eloryqa (antidepresiv). Male doze treba da pijem. Koliki problem može da bude za meditaciju? Znam da bilo šta što zamućuje svest nije prihvatljivo za meditaciju. Iz tog razloga alkohol više ne konzumiram ni u malim količinama. A ovu terapiju treba da ispoštujem da bih mogao da idem na posao. Mora da se radi. :)
« Poslednja izmena: Oktobar 02, 2017, 20:54:05 Aleksandarr »