Autor Tema: Vaši omiljeni budistički citati  (Pročitano 227910 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Vaši omiljeni budistički citati
« Odgovor #630 poslato: Avgust 09, 2013, 11:07:42 »
798. Samo tu gde jesi

Ako nisi u stanju da nađeš istinu upravo na ovom mestu na kojem si sada, gde drugde očekuješ da je pronađeš?

Dogen Zenji

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #631 poslato: Avgust 27, 2013, 10:31:43 »
799. "Tajna" praksa

Učenik: Vaše učenje mi je vrlo jasno i razumljivo. Zaista vam hvala na tome! Ja najviše patim zvog svoje anticipacije gubitka... naročito gubitka moje partnerke/supruge, koja je 14 godina starija od mene. Na intelektualnom nivou znam da mi to što radim stvara veliku patnju. Znam da bi "trebalo" da napustim taj strah od nekog budućeg gubitka, ali ti točkovi patnje se u meni i dalje okreću. Postoji li neko tajno "kako" u čitavom tom sistemu napuštanja? Mislim da bih voleo da znam kako ste vi radili sa vezanostima/odbojnostima na svom putu.

Učiteljica: U stvari, mislim da ne postoji "tajna" napuštanja naših vezanosti (sem dubokog uvida u nepostojanje sopstva ili prazninu). Problem je u tome što se mi ne suočimo i ne prihvatimo prolaznost. Nadamo se da će onaj ili ono što volimo zauvek ostati isti. Ali to je nemoguće. Svi susreti se završavaju rastankom. To su stvari kakve jesu -- uvek i svuda. Zato, u međuvremenu, ima smisla uživati u sadašnjosti. Kako je to tužno straćiti sopstveni život na strah od budućnosti! Molim vas, skoncentrišite se na to da negujete ljubav i sreću ovde i sada i dopustite svemu što dođe da se odvija sopstvenim ritmom i u svoje vreme. Možda bi trebalo da negujete sabranost na sadašnji trenutak i posmatrate osećanje straha kako nastaje i nestaje, a da se sa njime ne identifikujete.

Jetsunma Tenzin Palmo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #632 poslato: Avgust 28, 2013, 14:03:14 »
800. Napustite loše

Napustite ono što je loše. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Napustite ono što je loše". Ako bi napuštanje onoga što je loše vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Napustite ono što je loše".

Negujte ono što je dobro. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Negujte ono što je dobro". Ako bi negovanje onoga što je dobro vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Negujte ono što je dobro".

Buda
Adhikarana vaggo, AN II.19

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #633 poslato: Avgust 30, 2013, 09:52:16 »
802. Pravo lice

Da bi nam stvari sa kojima se susrećemo pokazale svoje pravo lice, neophodno je da napustimo svoja gledišta o njima.

Thich Nhat Hanh

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #634 poslato: Septembar 04, 2013, 08:26:17 »
MLAD MESEC - sreda, 4. septembar 2013.

Oproštaj

Teško ga je uočiti, tako suptilnog,
dok za svakom željom juri; 
mudrac neka svoj um štiti,
jer zaštićen um sreću donosi.

Dhammapada, strofa 36

Kada god motrimo na ovo srce/um, negujemo unutrašnju svetlost. Kada je svetlo u našem spoljašnjem svetu slabo, često se desi da se sapletemo o neku stvar. Možda umesto komada užeta ugledamo zmiju i pojurimo što dalje, obuzeti bezrazložnom panikom. Pomanjkanje unutrašnje svetlosti na sličan način izaziva u nama šašave reakcije, uništava prirodni osećaj lakoće u našem srcu. Samo zato što stanja uma ne vidimo jasno, reagujemo i stvari činimo još gorim. Na primer, možda se osećamo povređenima zbog nečega što se dogodilo pre mnogo godina i od tada nas je mučilo ogorčenje, samo zato što ne vidimo istinu naše reakcije. Oproštaj nije nekakva sintetička vrlina kojom prekrivamo svoje modrice. Iako sećanje na ono što se zbilo možda ostane, uvek imamo izbor hoćemo li ili ne u to sećanje uneti ogorčenje. Ova praksa je sasvim suptilna i teško ju je uočiti, ali je vredna našeg napora.

S ljubavlju,
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #635 poslato: Septembar 06, 2013, 09:42:12 »
806. Svesnost je tvoje utočište

Svesnost promene osećaja, stavova, raspoloženja, promene materijalnih stvari i emocionalne promene... ostani sa tim, jer je to utočište koje je nerazorivo. Ono samo nije nešto što se menja. To je utočište u koje možeš imati poverenja. To utočište nije nešto što možeš da stvoriš. Ono nije tvorevina. Ono nije nekakav ideal. Ono je vrlo praktična stvar i vrlo jednostavna, ali je lako preći preko nje i ne uočiti je. Kada si sabran, tada počinješ da uočavaš... tako stoje stvari.

Ajahn Sumedho

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #636 poslato: Septembar 07, 2013, 12:30:45 »
807. Pet postignuća meditacije

Iako meditacija privlači mnoge ljude zbog svojih izvanrednih rezultata na planu relaksacije, oslobađanja od stresa i bola, kao i opšteg zdravlja tela i uma, u budističkom kontekstu važno je imati na umu još jedan skup ciljeva. Istrajnim naporom i redovnim vežbanjem možemo se nadati da ćemo ostvariti i pet važnih duhovnih postignuća.

Prvo, meditacija nam pomaže da postanemo potpuno svesni onoga što se događa u umu  i telu ovde i sada. Prečesto prođemo kroz dan poput mesečara, zabavljeni prošlošću ili sanjareći o budućnosti. Sabranost nas uči da se probijemo kroz maglu i usmerimo fokus pažnje na sadašnji trenutak.

Drugo, zbog ove nove svesnosti, u stanju smo da jasnije vrednujemo razložnost i prikladnost svega što kažemo i činimo. I kao rezultat, pravimo mudrije i korisnije izbore.

Treće, meditacija nas uči da sopstveno telo, osećaje, opažaje, misli i svest vidimo upravo onako kakvi jesu, iz trenutka u trenutak. A videti sebe jasno jeste ključni prvi korak ka tome da na pozitivan način promenimo svoj život.

Četvrto, kako se naša praksa produbljuje, i svet oko sebe vidimo na naročit način, bez iskrivljavanja. Stižemo do razumevanja da sve što postoji -- uključujući i nas -- jeste u međusobnoj zavisnosti sa svime drugim i da je sve u neprekidnom procesu menjanja. Zbog toga, shvatamo da nam nijedna osoba, mesto, stvar ili situacija ne može doneti trajno zadovoljenje.

I na kraju, naučimo da sebe potpuno posvetimo kontemplaciji ili meditaciji, uviđajući da se jedino sledeći Budin primer  možemo nadati da za sebe pronađemo trajni mir i sreću.

Henepola Gunaratana: The Four Foundations of Mindfulness in Plain English

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #637 poslato: Septembar 11, 2013, 13:49:38 »
808. Prioriteti

Morate biti načisto koji su vam prioriteti u životu. Koja je najvažnija stvar u životu za vas? I onda, ako imate čitavu listu prioriteta, morate da pronađete gde je mesto meditacije na toj listi. Ako je posvećenost meditaciji među prvih nekoliko prioriteta, možda na mestu jedan, dva ili tri, tada će se već ta činjenica pobrinuti da vaša meditacija bude redovna. Jer ako ste svesni svoje posvećenosti, tada nikada nećete reći: Nemam vremena za meditaciju.

Ovde može biti korisno ustanoviti da li vi zaista volite meditaciju, da li vam je zanimljiva, jeste li u stanju da razvijete znatiželju za nju i da li ste u sebi jasno razvili osećaj za njenu vrednost. Kako bi inače mogli biti posvećeni meditaciji, motivisani da je vežbate, ako smatrate da je ona uvek velika borba, vrlo neprijatna i zahteva izuzetan napor da je praktikujete?

Zato, evo jednog saveta: ne brinite i ne budite preokupirani napredovanjem i rezultatima meditacije, već umesto toga gledate na to što radite kao na nešto interesantno. Jedan učitelj je dao vrlo lepo poređenje s ovim u vezi: Meditant je nalik baštovanu koji radi u vrtu. Ako je dobar baštovan, uživaće u onome što radi. To znači da on jednostavno uživa učeći kako da se stara o biljkama. To što radi mu je zanimljivo i ponekad zahtevno. I tako, kad baštovan nešto posadi, nikada ne zna kada će ta biljka procvetati ili kada će doći plod. To je ona vrsta odnosa koji bi možda mogli da negujemo i prema meditaciji.

Godwin Samararatne

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #638 poslato: Septembar 12, 2013, 10:56:25 »
809. Mađioničar

Sabranost je čudo uz pomoć kojeg sebe oživljavamo i ovladavamo sobom. Zamislite na primer mađioničara koji svoje telo iseče na delove i svaki od njih stavi na posebno mesto: šake na jug, ruke na istok, noge na sever i potom uz pomoć neke čudesne sile ispusti iz sebe krik na koji se svi oni delovi tela ponovo okupe u jednu celinu. Sabranost je isto to: ona je čudo koje u naše telo može ponovo prizvati raspršeni um i obnoviti njegovu celovitost, tako da smo u stanju da svaki minut svog života živimo u svoj njegovoj punoći.

Thich Nhat Hanh: The Miracle of Mindfulness

IluvatarBg

• Novi član
  • *
« Odgovor #639 poslato: Septembar 12, 2013, 15:21:09 »
Ko ljusku smatra za jezgro,
a jezgro mu se čini da je ljuska,
taj do jezgra nigde ne dopire
zaveden neispravnom namerom.

Ko jezgro jezgrom shvati,
a ljusku smatra ljuskom,
taj dopire do jezgra
u izvrsnim namerama.

Kao što kiša prodre u kuću
koja nije dobro pokrovljena,
tako u neodnegovanu
svest prodiru strasti.

A kao što kiša ne prodire
u kuću dobro pokrovljenu,
tako ni u dobro negovanu
svest ne prodiru strasti.

DHAMMA-PADAM
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2013, 15:23:03 IluvatarBg »
Ko sam Ja? Odakle dolazim? Gde idem?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #640 poslato: Septembar 15, 2013, 16:12:27 »
810. Hoćeš li da se smejem ili da budem prirodan?

Jednom je neko hteo da me fotografiše i zamolio mi da se opustim i budem prirodan. Kad je uperio fotoapart u mene, reče: "Bhante, nasmešite se."

Onda mu rekoh: "Prvo si mi tražio da budem prirodan. Sad mi tražiš da se smejem. Hoćeš li da se smejem ili da budem prirodan?"

Kada je nešto smešno, osmeh dolazi prirodno. Takođe se smešimo kada naša napetost, stres i strah nestanu. Tada naše lice postane mirno i spokojno i osmehujemo se srcem, uopšte ne pokajući zube. To je ona vrsta osmeha koju je Buda uvek imao.

Kako postajemo iskusniji u meditaciji koncentracije na dah, postepeno prevladavamo pospanost, uznemirenost i druge prepreke za koncentraciju. Kako se koncentracija produbljuje, počinjemo da se osmehujemo srcem. Nije teško razumeti šta se tu događa. Dah je deo tela. Kad umirimo dah, telo postaje opušteno. Tada je dah oslobođen pohlepe, mržnje, obmane i straha. Kad se um poveže sa dahom, i um privremeno postane oslobođen pohlepe, mržnje, obmane i straha. Smirujući dah, udišite. Smirujući dah, izdišite. Tada se radost u nama prirodno rađa.

Bhante Gunaratana: Four Foundations of Mindfulness in Plain English

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #641 poslato: Septembar 16, 2013, 10:04:47 »
811. Četiri snage

Monasi, postoje četiri stvari koje daju snagu. Sabranost, koncentracija, neporočnost i zajedništvo. To su monasi četiri stvari koje daju snagu.

Buda
Paññābala sutta (AN 4.153)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #642 poslato: Septembar 19, 2013, 10:04:38 »
PUN MESEC - četvrtak, 19. septembar 2013.

Pravila

Ko god je privržen dobroti
trebalo bi ovo da zna:
Ne dopusti da pohlepa i nedela
produžavaju tvoju patnju.

Dhammapada, 248

Buda zna da život nije uvek lak. On zna da čak i praksa pridržavanja pet pravila vrline može biti teška. Priča povezana sa ovom strofom govori o grupi od pet nezaređenih sledbenika, od kojih se svaki pridržava jednog ili dva od pet standardnih budističkih pravila negovanja vrline. I svaki se žali kako je upravo njegovog najteže se pridržavati, a onda i najvrednije. Rasprava među njima je dugo trajala, sve dok nisu otišli do Bude. Svaki sledbenik želeo je da Buda pohvali upravo njegovu praksu i potvrdi da su pravila koja on poštuje zaista najvažnija. Umesto toga, Učitelj ih je kritikovao rečima da nijednog od tih pet pravila nije lako pridržavati se, ali ni da jedno od njih nije nevažno, te da otuda sva petorica treba da poštuju svih pet pravila.

S ljubavlju,
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #643 poslato: Septembar 25, 2013, 16:43:48 »
812. Napredak

Pitanje: Kako možemo da ubrzamo napredak tokom meditacije?

Odgovor: Ne upinjite se da vaše napredovanje bude brže. Vežbanje je mnogo važnije. Na osnovu tog vežbanja napredak dolazi prirodno. Buda je dao lepo poređenje: Budite poput vrtlara. Negujte marljivo svoj vrt i zaista uživajte u tome. Dopustite cvetovima i plodovima da dođu kada bude pravo godišnje doba za to.

Godwin Samararatne: Motivation and Meditation

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #644 poslato: Septembar 26, 2013, 13:37:03 »
813. Strpljivost

Ništa vredno ne postiže se preko noći.

Bhante Gunaratana: Mindfulness in Plain English