"Kad se neko rodi, znamo kako on mora i umreti, ali ne znamo drugu stranu toga - da kad neko umire mora ponovo da se rodi. Ako radjanje vodi u smrt, onda ce i smrt voditi u radjanje, oslim ukoliko ne umrete potpuno. Ta potpuna smrt je samadi. To je najvisa tacka duse; dusa je potpuno prociscena. Vise ne postoji zelja za buducnoscu jer buducnost znaci radjanje; nema vise zelje za sutrasnjim danom jer on znaci radjanje; nema zelje za sledecim trenutkom jer on znaci radjanje. Ako u ovom trenutku potpuno umrete, bez buducnosti, bez sutrasnjeg dana, bez ceznje, bez ikakvih neispunjenih zelja, onda vise nema radjanja. Vas je izbor da budete ponovo rodjeni, iako je to vrlo nesvestan izbor. Ako postanete svesniji, necete izabrati drugacije ili cete to uraditi.
Kad je Buda bio na samrti, neko ga je pitao: "Gde ces biti nakon smrti"? Buda je odgovorio: "Nigde. Dosta! Bio sam u toliko mnogo tela, prosao kroz toliko mnogo zivota....dosta je! Ovog puta necu biti nigde. Umirem potpuno." Pomisao da Buda potpuno umre cinila se tragicnom coveku koji mu je postavio pitanje. Nece se ponovo roditi. Nema vise nade. Covek je zaplakao. Buda mu rece: "Nemoj plakati. Plesi! Ovo je trenutak mog ispunjenja; umirem potpuno. Ovo je najvisi vrh, najvisa mogucnost. Jednostavno se gubim u skomosu, bez zelje, nade i buducnosti. Necu biti nigde zato sto cu biti svuda. Neces me naci ni na jednom jedinom mestu, ali bicu kao so, osetices moj ukus svuda."
To je za Budu nirvana. Nirvana je divan svet. To nije moksa, oslobadjanje; nirvana je drugaciji svet koji poseduje drugaciji kvalitet. Nirvana znaci prestanak. Kao kad sveca prestane da gori. Buda kaze: "Nestacu kao sveca koja prestane da gori." Kad sveca prestane da gori, mozete li reci gde je nestala svetlost? Necete naci plamen, locirati ga, jer vise nema novih zelja. Ali ce, ipak, biti deo kosmosa jer nista ne nestaje iz kosmosa. "
Osho