Autor Tema: Advaita Vedanta - The Pathway of Non-Duality  (Pročitano 50001 puta)

Vladimir Simović

• Iskusni član
Odg: Advaita Vedanta - The Pathway of Non-Duality
« Odgovor #60 poslato: Septembar 13, 2012, 19:37:45 »
"Um je instrument koji podrzava individualnost mislima a taj intrument ce trajno sprecavati mir uma. Zapravo, ne postoji nesto takvo kao mir uma. Postoji mir samo ako ste slobodni od uma".

"Ne postoji progres. Otidi do nultog koncepta. Nestace i iskustvo i iskustvenik".

"Sve ono sto je spoznato kao spiritualno nije nista vise nego li akumulacija relativnog fenomena concepta".

Iz knjige: "From the Absolute to the Nothingness"
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #61 poslato: Septembar 18, 2012, 12:22:14 »
"Sluzio sam da stvaram svet i naseljavam ga. Sada to ne radim vise. Sada zivim iznad bica i ne-bica - iznad i pre svesti. Praznina je puna ljubavi, ne zalite me...Um je prestao da proizvodi dogadjaje. Drevna i beskrajna pretraga je prestala. Ja ne zelim nista, ne ocekujem nista, prihvatajuci nista kao svoje. Ne postoji vise ono cemu treba stremiti. Cak i osecaj "Ja sam" je otpao...Ono sto sam takodje primetio je da su nestale moje navike. Ranije sam bio siguran u mnoge stvari; sada sam siguran u nista...Ali ne osecam da sam izgubio znanje jer je sve moje znanje bilo lazno...Moje ne-znanje bilo je po sebi znanje cinjenice da je ustvari sve znanje neznanje. To "Ne znam" je jedina istinita tvrdnja koju um moze naciniti"

Sri Nisargadatta Maharaj
"I am that"
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #62 poslato: Septembar 21, 2012, 16:42:44 »
"Izvor svesnosti ne moze biti objekat svesti. Znati izvor je biti izvor"

Nisargadatta
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #63 poslato: Septembar 25, 2012, 22:23:52 »
"Pogledaj stvari koje se desavaju u sobi. Da li ih ja izazivam da se dese? One se jednostavno dogadjaju. Tako je i sa vama, sudbina se dogadja i time se ostvaruje neizbezno. Vi ne mozete promeniti dogadjaj ali mozete promeniti stav sto je i bitno a ne goli dogadjaj. Svet je boraviste zelja i strahova. Ne mozete da pronadjete mir u njemu. Za mir morate ici van sveta. Koren sveta je samoljublje. Zbog njega trazimo zadovoljstvo a izbegavamo bol. Zamenite samoljublje ljubavlju prema Sebi i slika se menja. Tvorac je zbir svih zelja. Svet je instrument za njihovo ispunjenje. Dusa uzima ono sto zeli i placa suzama. Zakon ravnoteze caruje".

Nisargadatta M
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #64 poslato: Oktobar 02, 2012, 21:42:40 »
"Pre nastanka sveta, svest jeste. On nastaje u svesti, u svesti traje i u cistoj svesti se topi. U korenu svega je osecaj "Ja jesam". Stanje uma: "Postoji svet" je sekundarna, za biti; Ja ne trebam svet, svet treba mene".

Nisargadatta M
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #65 poslato: Oktobar 04, 2012, 22:16:54 »
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #67 poslato: Oktobar 10, 2012, 15:01:34 »
"Teorije nisu ni ispavne ni pogresne. One su pokusaj da se objasni neobjasnjivo. Nisu teorije bitne, vec nacin kako se koriste. Nacin koriscenja odredjuje njihov plod. Eksperimentisite sa bilo kojom teorijom - ako ste stvarno iskreni, postizanje stvarnosti ce biti vase".

Nisargadatta
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #68 poslato: Oktobar 11, 2012, 14:18:27 »
"Nema haosa u svetu, osim haosa koji vas um stvara. Haos je samo-kreiran sa pogresnom centralnom idejom o individui drugacijom i odvojenom od drugih stvari. U stvarnosti, vi niste stvar, niste odvojeni. Vi ste beskonacni potencijal; neiscrpna mogucnost. Zato sto ste vi, sve moze biti. Univerzum je delimicna manifestacija vase neogranicene mogucnosti da postanete".

Nisargadatta M
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #70 poslato: Oktobar 18, 2012, 09:44:39 »
Pitanje: Koje nas iskustvo najblize priblizava Svevisnjem?

Maharadz: Ogroman mir i neogranicena ljubav. Spoznajte da je sve sto postoji istinito, plemenito i lepo u Univerzumu, to sve dolazi od vas, da ste vi sebi izvor i na izvoru svega toga. Bogovi i Boginje koji nadgledaju svet mogu biti najdivnija i najslavnija bica; ipak su svi oni kao prelepo obucene sluge koje objavljuju moc i bogatstvo njihovog Gospodara.

P: Kako covek ostvaruje stanje Svevisnjeg?

M: Odricanjem od svih nizih zelja. Sve dok ste zadovoljni sa nizim, ne mozete imati vise. Sve sto vas zadovoljava, vuce vas nazad. Dok ne ostvarite nezadovoljstvo sa svim, svesni njihove tendencije i ogranicenosti, i ne sakupite vise energije u jednu veliku teznju, cak ni prvi korak nije ucinjen. S druge strane, sveukupnost zelja za Svevisnjem je samo po sebi poziv od Svevisnjeg. Nista fizicko ili mentalno ne moze vam dati slobodu. Vi ste slobodni kada jednom spoznate da vase ropstvo nastaje od vaseg sopstvenog delovanja, i kada prestanete da kujete lance koji vas zarobljavaju.

P: Da bih znao savrseno, potreban mi je savrsen um.

M: Smiren um je sve sto vam je treba. Sve drugo ce se desiti ispravno, onako kako treba, kada je jednom vas um smiren. Kao kad se Sunce radja i cini svet aktivnim, tako cini i budnost, duhovna svesnost, uticuci na promene u umu. U svetlosti tisine, smirenosti i stabilne, ustaljene budnosti unutarnje energije se bude i cine cuda bez ikakvog napora sa vase strane.

Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #71 poslato: Oktobar 21, 2012, 18:35:37 »

Polozaj Boga u Advaita Vedanti

Nepoznat pisac

"Neki ljudi tvrde da u filozofiji Adi Shankara ne postoji mesto za licnog Boga (Ishvara), iz razloga sto je On takodje opisan kao "pogresno". On se pojavljuje kao Ishvara jer je zavistan Maya-om. Ipak, kao sto smo objasnili ranije, kao sto je svet istinit na pragmaticnom nivou, podjednako je istinit i Ishvara. Kao sto svet nije apsolutno lazan, Ishvara nije apsolutno lazan. On je distributer plodova Karme. U cilju uspeha pragmaticnog zivota, vrlo je vazno da se veruje u Boga i da se On obozava. Na pragmaticnom nivou, kada god govorimo o Brahmanu, mi zapravo govorimo o Bogu. Bog je najvise znanje teoretsko moguce na tom nivou. Predanost (Bhakti) ce ponistiti sve negativne posledice Karme i priblizice osobu istinitom znanju prociscavajuci njegov um. Lagano, razlika izmedju obozavaoca i obozavanog se umanjuje i prerasta u istinito znanje, oslobadjanje nastupa".
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #72 poslato: Oktobar 24, 2012, 11:46:23 »
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #73 poslato: Oktobar 24, 2012, 14:32:17 »
"Isus je rekao: "Covek ne moze ziveti samo od hleba vec od svake reci koja dolazi iz usta Bozijih". Poklanjamo previse paznje nasem fizickom bicu. Na taj nacin se ne mozete osloboditi. Zapravo, cesto je blagosloveno biti bolestan. Bolest moze da vas omeksa, nacini intuitivnijim, otvorenijim. Nesto se naglo pojavi i bolest je brz nacin da se sve izbaci napolje. Ponekada je potrebno da se nase fizicko bice zrtvuje da bi se doslo do prirode neprolaznog Sopstva".

Mooji

Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #74 poslato: Novembar 01, 2012, 17:35:44 »
"Za moje najbolje ucenike, moje najvece ucenje je da budu slobodni od identiteta. To je sve".

Mooji

Na kraju je samo tišina