Autor Tema: Savjeti o koncentraciji  (Pročitano 6197 puta)

Ex01

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Odg: Savjeti o koncentraciji
« Odgovor #15 poslato: April 10, 2011, 12:51:54 »
hm, mislim da sam dosta krivo svacao sve krenuvsi od "slusanja" svojih misli do promatranja promjene, zadrzavajuci "JA" kao neku konstantu koja to slusa, gleda i sve ostalo, kad zapravo nema promatraca ni nekog tamo "ja" koji bi sve to razumio. Trudio sam se cuti svoje misli tj uhvatiti ih a zapravo nema tko bit tu da ih hvata niti ima tko bit tu da ih zaustavlja ili odguruje.

sta me dovodi do zakljucka da meditacija nije usavrsavanje osobe vec unistavanje tog pojma samog po sebi, tj rasclanjivanje te osobe na ono sta stvarno jesmo.
krenuvsi sa nekim stavom u meditaciji da zelimo biti fokusiraniji usmjereniji ili svjesniji situacije mi se cini da je korisno kao sto je korisno imat zavist koja te motivira na meditaciju (primjer "ako je mogao Buddha mogu i ja") ali ako su razmisljanja samo razmisljanja, onda se eventualno javlja uvid da nema "ja" i nema tu "tko" bit fokusiraniji, usmjereniji ili svjesniji. Ali uvidom u to, se javila ta svjesnost fokusiranost i usmjerenost tako da se dobije ono cemu se teži.

uf...  :srce

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #16 poslato: April 10, 2011, 15:45:07 »
sta me dovodi do zakljucka da meditacija nije usavrsavanje osobe vec unistavanje tog pojma samog po sebi, tj rasclanjivanje te osobe na ono sta stvarno jesmo.

Sviđa mi se ovaj zaključak o raščlanjivanju osobe na ono što stvarno jesmo. Ustvari, koliko sam ja do sada razumio, osim usavršavanja u koncentraciji, meditacija bi i trebala biti vrsta uvida u svijet kakav on zaista jest. Nakon što se meditacijom opustimo i počnemo biti osjetljiviji na sve oko sebe (i u sebi) dolazimo i do onog dijela meditacije koja budizam razlikuje od svega drugog..svih drugih učenja. Naime, današnji pojedinac uglavnom koristi prvi dio meditacije, kako bi se usavršio u koncentraciji i opuštanju. Kada se meditacijom dođe do te točke, za budiste tek počinje ono po čemu se razlikujemo, a to je traženje uvida u svijet  oko nas i u nama. U toj skoncentriranoj "atmosferi" koja nastupa meditacijom jedino je moguća spoznati da je sve samo mješavina raznih elemenata koji se vrte u krug..da nema nečeg konstantnog..stalnog. Ustvari meditacija ne bi trebala biti cilj (radi npr.opuštanja i koncentracije) već samo pomoćno (ali neophodno) sredstvo (vozilo) kojim dolazimo do cilja - uvida u svijet kakav zaista jest tj. prosvjetljenja.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #17 poslato: April 11, 2011, 20:41:52 »

Ako nema ko da hvata i odguruje, nema ko ni da unistava.  :)
Kao sto rece Unicus, videti ono sto jeste, bez ikakvog unapred skovanog plana. Uociti to je neprekidno nastajanje i nestajanje, plimu i oseku, a bez pokretaca koji bi iza toga stajao, bez onog ko stvara i onog ko uklanja. Samo proces.
Ali dok ne dodjemo do tog uvida na mnogo mesta cemo traziti to "ja" ubedjeni da je bas tu.  :D

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #18 poslato: April 12, 2011, 19:10:46 »

;))

evo danas pola sata, pa 15min hodajuce meditacije pa jos 15minuta meditacije ali nikako da se usredotocim na dah duze od 3-4 puta za redom. odu misli na 100 razlicitih strana, i to nista vazne teme nego s jedne gluposti skacu na drugu a kad pocmem to promatrat - stane.

nema ono kao da imas malo dijete kraj sebe i ono sad tu ide ljevo desno pa baca ovo pa ono, pa stavi u usta nesto pa ode dalje a ti sve to gledas, jednostavno kad god primjetim djete ono nestane. onda ja opet na dah a klinjo opet pocme tulum radit nakon malo vremena.

dakle dhukku tvori 5 sastojaka, od kojih je jedan materija a u sferu materije spadaju i svi objekti uma (tj ideje i misli itd) e sad, to bi znacilo da i ovo trenutno sta tipkam nema ja u sebi vec je to ideja kojoj sam voljom dao..?
ma bune me neke stvari malo, npr pricaju nekad o odredjenim sposobnostima koje imaju prosvjeceni i medju njima je gledanje u daljinu tj nakon sta se prosvjetlio on je znao gdje su njegovi prijatelji askete, nije on "nabasao" na njih.
Mozda ulazim duboko u neku sferu ali 5 sastojaka dhukke koji tvore dhukku su osnova, a um me najvise buni jer eto skoncentrirat se nemogu ili npr kad moram vozit auto (naglasak na moram) na duge staze automatski mi se zjeva dok kad zelim negdje doc mogu prevalit 1000km u danu bez da se umorim. Ono, sve je to u glavi, ali ovde nailazim na neke probleme. Help? :D

Fazlija

• Član
« Odgovor #19 poslato: April 13, 2011, 23:41:45 »
Cini mi se da lagano napredujem iako sam zeznio koljeno sjedeci u polu lotosu tako da sam se vratio u "indijanski" ili "po turski" i ide lagano.

Nemoj pretjerivati s lotosom. Dobro se razgibaj i ugrij. Pokusaj neko vrijeme s polu-lotosom (samo jedno stopalo na suprotnom bedru), a onda vrlo polako lotos. Lotos je vrlo, vrlo dobar i vazan za meditaciju, ali nemoj da si sredis koljena.

Fazlija

• Član
« Odgovor #20 poslato: April 13, 2011, 23:53:56 »
evo danas pola sata, pa 15min hodajuce meditacije pa jos 15minuta meditacije

To je odlicno prolazno vrijeme, bravo!!! 45 min. sjedece meditacije i 15 min. u akciji, to je odlicna minutaza!!! Svaka cast.

ali nikako da se usredotocim na dah duze od 3-4 puta za redom. odu misli na 100 razlicitih strana, i to nista vazne teme nego s jedne gluposti skacu na drugu a kad pocmem to promatrat - stane.

Nema veze. Ne brini se za to. Nema dobrih i losih stvari. Dah je dobar, a gluposti su lose. To ne postoji. Promatraj ih sve jednako. Bitna je samo svjesnost. Kao sto je Sati rekao meditacije ce ti izgledati ++---+++-+-+-++-+-+++--+------------------------++-+-++ Promatraj dah, pa promatraj gluposti, pa kada stanu gluposti, vrati na dah... pa ces odlutati, pa postani svjestan da mastats, pa se vrati na dah, pa opet pocinju gluposti, pa staju gluposti, i opet udah-izdah...

Mozda ulazim duboko u neku sferu ali 5 sastojaka dhukke koji tvore dhukku su osnova, a um me najvise buni jer eto skoncentrirat se nemogu ili npr kad moram vozit auto (naglasak na moram) na duge staze automatski mi se zjeva dok kad zelim negdje doc mogu prevalit 1000km u danu bez da se umorim. Ono, sve je to u glavi, ali ovde nailazim na neke probleme. Help? :D

Zato nemoj pretjerivati. Pomalo, odluci biti svjestan jednog daha, a ne pola sata meditacije.