Autor Tema: Četiri plemenite istine  (Pročitano 10921 puta)

oblica

• .
  • Član
Četiri plemenite istine
« poslato: Mart 25, 2011, 08:57:25 »
Dhammacakka-ppavattana sutta je Budin prvi govor nakon probuđenja. Održao ga je u Varanasiju,
petorici monaha sa kojima je proveo nekoliko godina u šumi, praktikujući asketske vežbe. Kada je
saslušao govor, Kondanja, jedan od petorice monaha, dostigao je prvi stupanj probuđenja i tako je
nastala monaška zajednica - ariya sangha.

Pa da vidimo šta je to Kondanja razumeo.  :D

Dhammacakka-ppavattana sutta - Govor o pokretanju točka učenja

Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Varanasija, u parku jelena u Isipatani.
Tada se Blaženi obrati grupi od pet asketa:

"Dve su, monasi, krajnosti u koje onaj ko je otišao u beskućnike ne bi trebalo da zapada.
Koje dve? Vezanost za užitke čula, koja je niska, vulgarna, svojstvena prostim ljudima,
neplemenita i ne donosi korist, a druga je vezanost za samomučenje, koja je bolna,
neplemenita i ne donosi korist. Monasi, obe ove krajnosti izbegavajući, Thagata je
savršeno razumeo srednji put, koji daje uvid i znanje, koji vodi do smirenja, neposrednog
znanja, probuđenja i utrnuća.

A kakav je to, monasi, srednji put što ga je Tathāgata savršeno razumeo, a koji daje uvid
i znanje, koji vodi do smirenja, neposrednog znanja, probuđenja i utrnuća? To je Plemeniti
osmostruki put: ispravno razumevanje, ispravna namera, ispravan govor, ispravno delovanje,
ispravan način života, ispravan napor, ispravna svesnost i ispravna koncentracija. To je,
monasi, srednji put što ga je Tathāgata savršeno razumeo, a koji daje uvid i znanje, koji
vodi do smirenja, neposrednog znanja, probuđenja i utrnuća.

A ovo je, monasi, plemenita istina o patnji: rođenje je patnja, starost je patnja, bolest je
patnja, smrt je patnja, biti sa onim što nam je mrsko jeste patnja, biti razdvojen od onoga
što nam je drago jeste patnja, ne dobiti ono što želimo jeste patnja. Ukratko, pet osnova
prijanjanja su patnja.

A ovo je, monasi, plemenita istina o izvoru patnje: to je ona želja koja vodi do novog rođenja,
što združena sa ushićenjem i strašću, uvek nalazi novo uživanje, sad tu, sad tamo -- dakle,
to je želja za čulnim užicima, želja za postojanjem i želja za nepostojanjem.
A ovo je, monasi, plemenita istina o prestanku patnje: to je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje
upravo te želje, odustajanje od nje i odbacivanje, oslobađanje i okretanje od nje.

A ovo je, monasi, plemenita istina o putu koji vodi do prestanka patnje: to je upravo onaj
Plemeniti osmostruki put sačinjen od ispravnog razumevanja, ispravne namere, ispravnog govora,
ispravnog delovanja, ispravnog načina života, ispravnog napora, ispravne svesnosti i ispravne
koncentracije.

..........

oblica

• .
  • Član
Odg: Četiri plemenite istine
« Odgovor #1 poslato: Mart 25, 2011, 09:02:48 »
"Ovo je plemenita istina o patnji": takva se, monasi, u meni javila vizija, javilo znanje,
mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije nisu bile čute.

"Ovu plemeniti istinu o patnji treba u potpunosti razumeti": takva se, monasi, u meni
javila vizija, javilo znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije
nisu bile čute.

"Ova plemenita istina o patnji u potpunosti je shvaćena": takva se, monasi, u meni javila
vizija, javilo znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije nisu bile čute.

"Ovo je plemenita istina o nastanku patnje": takva se, monasi, u meni javila vizija, javilo
znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije nisu bile čute.

"Ovu plemenitu istinu o nastanku patnje treba napustiti ": takva se, monasi, u meni javila
vizija, javilo znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije nisu bile čute.

"Ova plemenita istina o nastanku patnje je napuštena": takva se, monasi, u meni javila

"Ovo je plemenita istina o prestanku patnje": takva se, monasi, u meni javila vizija, javilo
znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije nisu bile čute.

"Ovu plemenitu istinu o prestanku patnje treba ostvariti ": takva se, monasi, u meni javila

"Ova plemenita istina o prestanku patnje je ostvarena": takva se, monasi, u meni javila

"Ovo je plemenita istina o putu koji vodi do prestanka patnje": takva se, monasi, u meni javila

"Tu plemenitu istinu o putu koji vodi do prestanka patnje treba razvijati": takva se, monasi,
u meni javila vizija, javilo znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije
nisu bile čute.

"Ta plemenita istina o putu koji vodi do prestanka patnje je razvijena": takva se, monasi,
u meni javila vizija, javilo znanje, mudrost i uvid, javila svetlost u vezi sa stvarima koje ranije
nisu bile čute.

...........

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #2 poslato: Mart 25, 2011, 09:05:39 »
I sve dok, monasi, to moje znanje i vizija ove četiri plemenite istine kakve zaista jesu,
sa svoje tri faze i dvanaest vidova, nisu bili na takav način potpuno pročišćeni, nisam
tvrdio da sam se probudio za nenadmašno savršeno prosvetljenje u ovome svetu, sa
njegovim božanstvima, sa Marom i Bramom, u ovom pokolenju sa njegovim asketama i
bramanima, sa vladarima i ljudima. Ali kada su moje znanje i vizija ove četiri plemenite
istine kakve zaista jesu, sa svoje tri faze i dvanaest vidova, bili na takav način potpuno
pročišćeni, tada sam ustvrdio da sam se probudio za nenadmašno savršeno prosvetljenje
u ovome svetu, sa njegovim božanstvima, sa Marom i Bramom, u ovom pokolenju sa
njegovim asketama i bramanima, njegovim vladarima i ljudima. Znanje i vizija javiše se u
meni: "Nepokolebljivo je oslobođenje moga uma. Ovo je moje poslednje rođenje. Nema
više preporađanja."

Tako reče Blaženi. Zadovoljni, petorica asketa se obradovaše rečima Blaženog. I dok je
govor još bio u toku, u poštovanom Kondanji javila se nezamućena, jasna vizija istine:
"Sve što je podložno nastanku, podložno je i nestanku."
............

:andjali

I to je to. Četiri plemenite istine, dvanaest uvida i plemeniti osmostruki put. Sve je tu.  :D
« Poslednja izmena: Mart 25, 2011, 09:07:28 kojica »

unicus

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #3 poslato: April 04, 2011, 19:09:54 »
Baš mi se sviđa ova budistička srž na jednom mjestu. Kratko i jasno.. Pa onda neka nam netko prigovori da je u budizmu nešto nejasno, zar ne? Što sam duže u ovome učenju to sam žedniji ovoga znanja, ali i praktičnog djelovanja u vidu meditacije..uvida. Gotovo da ne mogu shvatiti ljude koji ovo pročitaju i uopće se ne zapitaju..nisu potaknuti da kopaju dalje u samospoznaji? To je tako prekrasno putovanje.  :resp

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #4 poslato: Maj 25, 2011, 09:13:09 »
Ja sam se nešto zbunila.  :mislilac

Prvi uvid - Postoji patnja.
Ne moja patnja ili tvoja, velika ili mala, poželjna ili nepoželjna, već samo patnja.
E sad, ako ta patnjanije ničija, kako onda postoji? Mislim, kada ne bi postojao
niko ko bi mogao da pati, ne bi ni nje bilo. Kako onda da je odvojim od nekoga?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #5 poslato: Maj 25, 2011, 09:40:45 »
Mešaš takozvanu konvencionalnu i apsolutnu istinu.  :)
Konvencionalna istina je upravo to što sada osećaš, postoji "ja" koje pati, kakav god da je razlog za to.
Buda kaže da postoj i iapsolutna istina, da je taj osećaj "ja" tek privid. Upravo to pokušavamo da uvidimo na osnovu praksu i kad ne bude "ja" neće biti ni patnje. Tako jednostavno  :kez2:

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #6 poslato: Maj 25, 2011, 10:44:29 »
sta bi znacilo da patnja zapravo uopce ne postoji dok ne postoji ja koje je prihvaca.

to bi nas dovelo do toga da se patnje ne rjesavamo pomaganjem ljudima da prodju vlastite probleme, vec da shvate da tu nema nekoga tko bi taj problem trebao uzimati sebi.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #7 poslato: Maj 25, 2011, 11:55:55 »
Da, ne postoji patnja kao takva, postoje uzroci i posledice, tok stvari kakve jesu.
Kad nije u skladu sa našim očekivanjima, mi onda taj prirodni tok doživljavamo kao patnju.

I opet, na konvencionalnom nivou još kako možemo privremeno pomoći ljudima koji pate time što ćemo im dati hranu, odeću, lekove, toplu reč. I to treba i da činimo koliko od možemo.

Naravno, onima koji žele da slušaju, mudraci će pomoći da se oslobode patnje ne privremeno, već trajno, izlažući im Dhammu.  Zato se i kaže: Sabbe dana Dhamma dana jinati - Dar Dhamme nadmašuje sve druge darove.

:)

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #8 poslato: Maj 25, 2011, 14:59:22 »
Ne vredi, i dalje mi nije jasno kako je uvid samo ''Postoji patnja''.

''Ovaj uvid je jednostavno priznavanje da postoji ta patnja, ali je ne činimo ličnom. To priznanje je jedan važan uvid;
jednostavno posmatramo mentalnu teskobu ili fizički bol i vidimo ih kao dukkhu a ne kao nešto lično - vidimo ih kao
dukkhu i ne reagujemo na njih na stari, već naviknuti način.''

Kaže ađan Sumedo. Ako je ne načinimo ličnom, ona i nije patnja. Kako da je ne načinim ličnom a da kažem da postoji?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #9 poslato: Maj 25, 2011, 16:15:38 »
Sad ću ja ko Beko: "Ajmo ponovo..."  :smeh

Za početak, nemoj ništa da "načiniš" ili "ne načiniš", već konstatuj faktičko stanje, ono što ti je pred očima. A to je da patnja postoji. Osećaš je kad pada kiša umesto da sija sunce, zar ne? I kažeš sama sebi: "U ovom trenutku postoji patnja". Ovoga puta je ne svojataš: "JAO ŠTO JA PATIM!"  :tuga, zato što počinješ da vežbaš, umesto da slepo reaguješ. Počinješ da istražuješ tu prvu plemenitu istinu, a da bi je istraživala ona mora da postane objekt, a ne deo tebe, to jest subjekta.

I tako kad načiniš taj prvi uvid: "Postoji patnja", to jest, kada umesto da okrećeš glavu od svega neprijatnog i gledaš na drugu stranu tamo gde su prijatne stvari, dakle kada pogledaš pravo u to što te žulji i kažeš: "Hm, zanimljivo, ovde se rodila patnja. Daj da malo istražim koji mehanizam ju je stvorio", tada ideš ka drugom uvidu koji pominje Ađan Sumedho, a to je "Patnju treba razumeti". I istražujući dan po dan, malo pomalo, upoređujući jedno iskustvo sa drugim, na kraju uvidiš tu lančanu reakciju koja uvek iznova dovede do patnje. Uvidiš da uvek kada postoji rastojanje između onoga što "ja" očekuje i onoga što jeste, javlja se nezadovoljstvo, bes, frustracija, potištenost, patnja. Uviđaš tada da nisu nesrećne okolnosti, drugi ljudi, loša kamma, loš raspored zvezda ili zla sudbina ti koje nas pate, već mi sami, jer očekujemo da bude ono što su naše preferencija, a ne ono što je posledica sadašnjih uzroka i stanja.

Ajd sad javi kako ti ovo izgleda  :kez:

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #10 poslato: Maj 25, 2011, 16:23:45 »
 :mislilac  odlično izgleda...

al javiću kako funkcioniše... :kez:

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #11 poslato: Maj 25, 2011, 16:47:00 »
eeeh, a ja taman mislio sad će tek diskusija da se zahukta  :kez2:

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #12 poslato: Maj 25, 2011, 19:21:48 »
a sati to izgleda meni ka ono sta smo vec rekli samo prosireno :D

kisa pada ili ne pada ako nema nekog tko bi je primio kao svoje i nije bas da ce stvoriti patnju..
hm.. znam da je sad ovo zen ali upravo osjecam da sam korak blize onom starom dobrom koanu "ako stablo padne a nitko ga ne cuje.."

ako smijem nadodat nesto na ovu raspravu, to bi bila anegdota koju je pricao ja mislim Alan Watts kad je otisao na seminar na kojemu se trebalo pricati o Tao-u (jao kako ovo cudno zvuci)
I tada je simpaticni tip dosao na pozornicu i rekao kako bi on, s obzirom da objasnjava Tao trebao samo doci na katedru i udariti gong i otici, jer to bi u sustini bio tao. Ali s obzirom da ljudi ipak ocekuju nesto drugo - ipak je nastavio pricat.

Buda nije trebao mnogo objasnjavati vec mudrim ljudima (tj s malo pjeska u ocima?) kako ide cjela filozofija, ali cetri plemenite istine bi trebale biti za one ljude koji nisu probudjeni. Tj koji se jos uvjek drze za svoje "ja"

Njima u neku ruku treba oslobođenje od te patnje ne arahantima, tako da... cini mi se logicno poceti necim s cime se vecina ljudi moze poistovjetiti.

ne?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #13 poslato: Maj 25, 2011, 21:55:03 »
A sa čime bi se ljudi mogli bolje poistovetiti nego sa patnjom?
To je najuniverzalnije ljudsko iskustvo :)

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #14 poslato: Maj 25, 2011, 23:14:25 »
ma ne, naravno to nego cisto kazem, patnja zapravo i ne postoji kad nema nekoga ko bi je osjeca, a zapravo i nema nekoga ko osjeca patnju kad dodjemo do prave istine. a po svemu navedenom i svim govorima to je vec tu, mi se samo trebamo njegovanjem i paznjom postepeno rjesavat zabluda koje su se postavile i nametnile tu. ako cemo u filozofiju nepotrebnu :D