Autor Tema: Pitanja & odgovori  (Pročitano 45759 puta)

Aparigraha

• Iskusni član
Odg: Pitanja & odgovori
« Odgovor #75 poslato: Maj 01, 2011, 13:58:57 »
Zelis da pomognes i to je isto sto i pomoc  :) :bye
Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

Kaska

• Novi član
  • *
  • Pol: Žena
« Odgovor #76 poslato: Novembar 08, 2011, 12:29:28 »
Osecam se vec duze vreme kao budista. Ali, znate kako je to na brdovitom Balkanu: kako da se postavite kad je vencanje, krstenje, sahrana u hriscanskoj crkvi? Ono, svi se krste, a vi jedini stojite i cekate, zeleci da ih ispostujete. Onda vas pitaju zasto se ne krstis, a ti odgovaras da to ne radis, jer si budista. Aaa?
Pa pocnu pitanja tipa zasto si promenila veru, sta ti je to budizam, ma daj koja ti je to glupa ideja, itd.
Kako se vi postavljate u takvim situacijama? Imate li neki savet?

Ponašam se kao ateista.  :)
U porodici imam taj problem, jesu vernici ali ne idu često u crkvu.  Sa 15 g. sam govorila da nisam ništa što je naravno dovodilo do svađa i rasprava.  A onda sam prihvatila filozofiju budizma. Pa su se sad već navikli.   :kez2:
Za razliku od mog društva, koje me poznaje, i ima i vernika ali me nikad nisu pozivali u crkvu. Poštujem ja njih a i oni mene.   :)
"Postojati, to znači: piti bez žeđi."

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #77 poslato: Novembar 08, 2011, 21:12:48 »
U porodici imam taj problem, jesu vernici ali ne idu često u crkvu.  Sa 15 g. sam govorila da nisam ništa što je naravno dovodilo do svađa i rasprava.  A onda sam prihvatila filozofiju budizma. Pa su se sad već navikli.   :kez2:

Pametniji popušta  :kez2:  :to

maeina

• Novi član
  • *
« Odgovor #78 poslato: Maj 14, 2012, 22:17:23 »
Na koji nacin doci do budistickog samostana, a da to nije preko budistickih centara?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #79 poslato: Maj 15, 2012, 09:07:24 »
Nama najbliži je u Italiji, nije daleko do Rima.
Starešina tog manastira Ađan Ćandapalo je bio naš gost 2009.

http://santacittarama.altervista.org/e_index.htm

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #80 poslato: Maj 15, 2012, 10:41:58 »
....ili jos blizi Won Kwang Sa Zen hram u Madjarskoj : http://www.wonkwangsa.net/

Mozes ih kontaktirati na mejl wonkwangsa@gmail.com. U mejlu izrazis zelju da ih posetis i preciziras period u kome bi zeleo/la da provedes vreme tamo. Staresina hrama je Chong An Sunim. Cena puta i smestaja je vrlo povoljna. Sve pojedinosti mozes naci na sajtu a ono cega nema tamo mozes upitati preko mejla.

Svako dobro  :andjali
Na kraju je samo tišina

bizet

• Novi član
  • *
« Odgovor #81 poslato: Maj 21, 2013, 14:31:55 »
ovdje sve neka ozbiljna pitanja, a ja ne znam jesam li posla ili dosla  :tuga

posto ja nisam budista, o stvarima o kojima pisete ne znam nista....sem o disanju, e to znam! :)... pitam se cime ja ovdje mogu doprinijeti?
mogu ja iscitati sve o cemu ste pisali, ali to me ne cini sugovornikom, jer nisam praktikant

takodje vjezbam disanje svaki dan, da li mi to daje za pravi da se upisem u "da se prebrojimo" ili to  smatrate pretjeranim cinom sa moje strane?

pitala bih ja garat jos stosta ali sam se pogubila u konkretnosti ovog foruma  :stid

bizet

• Novi član
  • *
« Odgovor #82 poslato: Maj 21, 2013, 18:40:25 »
krenulo mene  :kez2:

nisam nasla temu o energiji, mozda i nema velike veze sa Budizmom, ali evo, ovo je moj problem sa jednom osobom, a posto sam u drugom stanju bitno mi je da se okruzim pozitivnom energijom

pitanje:
kako se rijesiti tudje negativne energije koja se prenese na nas?...kako je se otresti?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #83 poslato: Maj 21, 2013, 19:48:07 »
ovdje sve neka ozbiljna pitanja, a ja ne znam jesam li posla ili dosla  :tuga

posto ja nisam budista, o stvarima o kojima pisete ne znam nista....sem o disanju, e to znam! :)... pitam se cime ja ovdje mogu doprinijeti?
mogu ja iscitati sve o cemu ste pisali, ali to me ne cini sugovornikom, jer nisam praktikant

takodje vjezbam disanje svaki dan, da li mi to daje za pravi da se upisem u "da se prebrojimo" ili to  smatrate pretjeranim cinom sa moje strane?

pitala bih ja garat jos stosta ali sam se pogubila u konkretnosti ovog foruma  :stid

Žalim slučaj, mi smo jedan strašno ozbiljan forum  :dsmeh

Postoje dve vrste budističke meditacije. Meditacija smirenja i meditacija uvida. Kod meditacije smirenja svoju pažnju usmeriš na neki objekat i pokušavaš da je što duže zadržiš na njemu. Objekata ima mnogo, a jedan od njih je i dah. Dakle, osvestiš fizički osećaj pri disanju recimo u području nozdrva i na gornjoj usni ili u grudima ili stomaku koji se diže i spušta sa disanjem i nastojiš da ti um sa tog objekta nigde ne odluta. Pošto i ti radiš sa disanjem, eto kvalifikovala si se da se zapljuneš. Čestitam!  :ok

Al pazi, nema švindlovanja  :kez2:
« Poslednja izmena: Maj 21, 2013, 19:53:15 Sati »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #84 poslato: Maj 21, 2013, 19:52:53 »
krenulo mene  :kez2:

nisam nasla temu o energiji, mozda i nema velike veze sa Budizmom, ali evo, ovo je moj problem sa jednom osobom, a posto sam u drugom stanju bitno mi je da se okruzim pozitivnom energijom

pitanje:
kako se rijesiti tudje negativne energije koja se prenese na nas?...kako je se otresti?

Vrlo jednostavno. Tako što ćeš sebe posmatrati u situaciji kad se stvara ta "negativna energija".
I pokušati da vidiš ko je zapravo stvara. Ta osoba ili, možda, ti? Probaj da bez predubeđenja uočiš gde je problem?
U onome što ta osoba radi i na šta ti ne možeš da utičeš ili u tvojoj reakciji, koja je do sada verovatno već postaa automatska. Pa je dovoljno samo da vidiš tu osobu i da već osetiš negatvnu energiju.

Ajde posmatraj to malo, pa javi kako ti se čini...  :sesir

bizet

• Novi član
  • *
« Odgovor #85 poslato: Maj 21, 2013, 21:16:23 »
bas sam danas po odlasku te osobe razmisljala zbog cega nismo u stanju imati normalan odnos
dobro si rekao Sati, ja vec imam automatsku reakciju na nju, kao malo dijete i to se vidi na meni, iako bih ja to rado sakrila

radi se o tome da ona mene vrijedja, tako je dozivljavam...njeni komentari otkako lezim su "da se hoces jos malo eto strpiti", "da Bog dadne da ova trudnoca uspije" i sl. uvijek.nekim, za mene, uvredljivim tonom....a onda kad spomene nekog od svoje porodice sva je puna rijeci hvale i optimizma, nikaf je nisam cula da o nekom svom prica sa nekakvom dozom sazaljenja, nego uvijek energicno i pozitivno

ranije ja ovo i ako sam primjetila nasmijala bi se u sebi na ovakav stav, jer znam ko sam i koliko vrijedim...ali u ovoj trudnoci svi moji receptori su osjetljiviji mnogo, a reakcije otvorenije i burnije...odjednom je vise ne mogu podnijeti, ni cuti.joj glas...da doslo je do tog da me i sam njem glas
uznemiri...moje reakcije su meni postale neobicne, inace nisam ovako plasljiva, ali ona kao da zeli da ne rodim i ja samo zelim da je udaljim iz svog svijeta

iskreno, totalno se smrknem i zatvorimu sebe kad je vidim

e sad, danas ja slusam isto to...kad pita boli li me sta i kako sam ja samo odgovaram da se osjecam super...znaci ne vjerujem joj ni trunke...onda ona poce standardne tuzaljke i naricanja iznad mene zive i zdrave...na sto odlucim da je prekinem i jasno joj dadnem do znanja da u mom prisustvu moze samo pozitivno da prica...kao da joj nije bilo drago

kad je otisla ostala je doza njenog negativizma, ali otjerala sam ga misljenjem da sam dobro postupila te da meni njena negativna energija ne moze nista

zanimljivo je da cim sam je prekinula u naricanju ona je otisla...sta to znavi?

inace upijam tudju energiju kao spuzva i voljela bih se zastiti od ovog, pogubno je

razmisljala sam o tome kako bi joj mogla pomoci...mozda neka lihepa rijec ili neki pokazatelj da je razumijem...istina je da je ne razumijem, tacnije ne razumijem njene potrebe pa da se mogu negdje uklopiti a da i meni odgovara, a ne da budem zrtva njenog bolesnog uma...trenutno nacina ne vidim

dovoljna sam sama sebi i pikusavam sebe odrzati pozitivnom jer silno zelim ovo dijete, ja stvarno trenutno nemam snage ni motivacije ni zelje da pomazem drugima, sad je meni potrebna pomoc

ali sam shvatila da ovu zenu treba nositi.na grbaci, jer ona nije samostalna...mozda neksd kad budem stala na noge i kad dijete i ja uspostavimo zajednicki zdravi ritam, da nadjem vremena za nju...ali ja bi nju najradije ohrabrila da posjeti psihologa, no mislim da bi moje namjere bile pogresno protumacene

eto i to je problem naseg drustva...navikli smo prihvatati druge.bez da im pokzsamo ukazati da im je potrebna pomoc, bez da im pruzimo pomoc, bas suprotno, osoba koja ukaze na problem biva optuzena i gledana poprijeko

prilicno mi je tesko sad razvijati strategiju.kako da joj pomognem...sad samo razmisljam kako da bebi i sebi pomognem...svaki savjet je dobrodosao

ma ne brini necu se svercati na temi...iako ssm jutros pred zoru vjezbala disanje od sutra se tefterim :)

sori za predug post...tesko.mi je objasniti situaciju koja mrni djeluje komplikovano

jos jedan mozda vazan dodatak...dok me ona pazila (moje je samo do wc-a i nazad u krevet) ja sam u te 3 sedmice 3 puta zavrsila u bolnici zbog tlaka, zeludca, krvarenja...tek kasnije kad je otisla sam povezala ta svoja stanja sa njenim psihickim djelovanjem na mene...a opet nihe iskljuceno da pretjerujem i mozda sve ovo sama sebi projeciram, mada sumnjam,rijetko me srce umije prevariti

bizet

• Novi član
  • *
« Odgovor #86 poslato: Maj 21, 2013, 21:21:30 »
prepadoh samu sebe koliko se napisah ...halalite

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #87 poslato: Maj 22, 2013, 09:40:15 »
Ako si toliko napisala. Znači da ti je trebalo  :andjali

Teško mi je da komentarišem jer ne znam konkretnu situaciju, ali čitajući tvoj post mi je prva rekacija bila da otvoreno porazgovaraš sa tom osobom i kažeš joj kako se osećaš i kako doživljavaš njezine reči i ponašanje. Možda će joj bar za neko vreme kliknuti da radi nešto što ne treba.  A i tebi će sigurno biti lakše. Svakako da bi bilo dobro da imaš što manje kontakata sa njom ako je to moguće. I nemoj da se opterećuješ kako ti njoj treba da pomogneš, Ti pre svega treba sebi i detetu da pomogneš da se tvoja trudnoća srećno privede kraju. A ostalo, kad mu i ako mu dođe vreme.

Nastavi da posmatraš svoje reakcije i kad ih osvestiš, recimo bes, probaj da pažnju tada usmeriš na telo. Gde se u telu taj bes manifestuje? Možda kao grčenje u stomaku. Možda kao stezanje vilice. Lagano skeniraj telo i vidi gde se ta početna emocija, bes, ispoljava u telu. Tako prekidaš onaj začarani krug u glavi misli koje stižu jedna drugu, a u stvari su pogonsko gorivo za još više besa. "Ah, kako je mrzim! Ne mogu da je vidim! Ne, moram biti pozitivna! Ali ona mi želi zlo!..." I tako dalje i tako bliže, bez kraja i konca. Dakle, preusmeri pažnju na telo i lagano ga skeniraj, deo po deo, da vidiš reakcije tvoga tela na takvo mentalno stanje. Kad naiđeš na napetost u telu, probaj sa izdahom da ga opustiš, pažljivo motreći na taj deo tela. Dalje, naići ćeš na delove tela koji nisu pod uticajem besa. Možda leđa ili stopala. Opa, pa tu ima i nešto više od besa, koji nam se do tog trenutka činio kao da ispunjava čitav naš svet. Postoji nešto što nije zahvaćeno tim požarom. Moja leđa. Ili moja stopala. I isto tako, ono [to je najva\nije, ta svesnost koja sve to posmatra. Ona nije deo tog besa. Tako zapravo stvaraš prostor za bes, kao da je sada sadržan u nekom širem kontejneru, nečem što je veće od njega i nezahvaćeno njime. Vidiš da je bes tek deo tog fizičkog i mentalnog "pejzaža" koji nazivamo stvarnost. I taj uvid donosi olakšanje, jer postoji mesto na koje možeš da se skloniš, da ne budeš potpuno spržena vatrom besa. Dragoceno mesto.

Naravno, sve ovo možemo prihvatiti kao zanimljivu ideja i na čisto intelektualnom nivou nam može izgledati sasvim primamljivo. Ali će i ostati samo ideja ako ne vežbaš. A koliko vidim imaš dovoljno prilike za vežbanje :)
No, ne počinje se odmah maraton. Prvo vežbaj sa malim stvarim, sitnim iritacijama koje svako od nas ima u životu. Možda i tako banalnim kao što je svrab. I automatski se počešeš. E sad vežbaj tako što nećeš odmah krenuti rukom, već se prvo okrenuti ka tom mestu koje svrbi i posmatrati ga, pitajući se šta je to svrab? U čemu je njegova snaga, da može i najčvršćeg čoveka naterati da uradi to što on (svrab) "hoće", da ga počeše :D Menja li se taj osećaj ili je stalno isti? Probaj da uočiš momenat kad on prestaje. I vidiš da to češanje možda i nije bilo potrebno. Pažnja, ovde se ne radi o nekom ego-tripu, o tome da mučimo sami sebe i dokažemo kako smo "nesalomivi", već o istinskoj znatiželji da naučimo nešto novo, da budemo zainteresovani za sopstveni život. Tako da na kraju i nije bitno jesam li se počešao ili nisam.

E kad budeš jedno vreme vežbala sa tako banalnim stvarima, kreni onda polako i sa onim ozbiljnijim situacijama. Naravno, uvek spremna da ih iznova prođeš, jer uspeh dolazi sa ponavljanjem, pažnjom i učenjem iz neposrednog iskustva, ne sa lepim idejama :)

E vala i ja se raspisah. Znači da je i meni trebalo  :dsmeh

bizet

• Novi član
  • *
« Odgovor #88 poslato: Maj 22, 2013, 12:56:15 »
dobar  :to

ne bih znala da je navedeno dio vjezbi da ih nisi tako naveo...ja vec sebi pokusavam pomoci na iste ilu barem slicne nacine, osluskujuci svoj organizam i dopustajuci mu da me vodi

svrab...a u zrudnoci koza umije dobro da svrbi, posebno nakon krema, jer ih nikad nisam voljela lijepiti po sebi...e sad nije svrab strasan, ali izvijanje da ni se dohvatilo neko mjesto jeste...takodje moram paziti na pokrete, nema naglih pokreta, nema izvijanja, nema protezanja (e ovo je prava muka)...pa sam pocela da razmisljam kako me uopste ne svrbi neki dio tijela kad svrbi...nekad je znala psiha da upali i ja budem tako srecna, a nekad moram da se pocesem, imam onu neku drvenu ruku za te svrhe, koja mi se iskreno gadi, sli u nuzdi dobro dodje  :kez2:

bijes...e nisam bas razmisljala gdje se nakuplja, a gdje ne u tijelu, ali jesam pribjegavala disanju  kao jedinom efikasnom nacinu da se smirim i opustim...takodje sama sebi ponavljam "opusti se, nista nije vrijedno djeteta i tebe"...u sustini mi najbolje otklanja i najmanju dozu stresa i bijesa razgovor sa muzem, on se fakat istinski trudi da me razumije i podrzi...razgovor je ljekovit :)
pocecu vjezbati ogranicavanje bijesa, zvuci zanimljivo, a sad i mene interesuje gdje se on to nakuplja
u organizmu
rekla bih ti na prvu da je to mozda u zeludcu, a opet mozda samo zeludac snosi posljedice nakupljenog bijesa, mozda u prsima jer krenem da ubrzano pricam i skoro bez daha, sto je mozda i logicnije jer disanjem pokzsavam vratiti stanje u normalu
muz me zna zezati,kaze nakostresis se kao macka...mozda onda bijes obuzme ledja....budem spoznala sta obuzima, a sta ne obuzima...bice ovo interesantno saznanje

takodje moguce je da razliciti negativni podrazaji razlicito djeluju na nade tijelo...mozda se ne ispoljavaju svi na jednom mjestu?

hvala Sati na savjetima...sve najbolje :)

:andjali

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #89 poslato: Maj 22, 2013, 21:27:06 »
Eto i sama si sebi postavila gomilu "istraživačkih" pitanja, pa ćeš imati materijala za čitav research project  :zeleni:

Sretno ti bilo i samo lagano, korak po korak  :andjali