Autor Tema: Meditacija  (Pročitano 51263 puta)

Ex01

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Odg: Meditacija
« Odgovor #105 poslato: Jul 02, 2011, 18:32:56 »
Bili koji iskusniji clan htio podjelit neka iskustva koja su primjecena za vrijeme koristenja "noting" tehnike, tj principa koji zastupa Yuttadhammo. Ako se naravno koristio tom tehnikom.
Prvenstveno me kopka sta kazu da se ne treba taj glas niti izgovarat u sebi nego ga iskusit samo kao i radnju.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #106 poslato: Jul 02, 2011, 22:59:36 »
Na koji od pet delova misliš?

Nije mi baš jasno ovo:
"ne treba taj glas niti izgovarat u sebi nego ga iskusit samo kao i radnju."
Kako "iskusiti" glas koji ne izgovaraš čak ni u sebi? :ces

Naravno da kažeš sam sebi "bes, bes" kad primetiš da u tebi narasta bes. Ili bilo šta drugo.
To je pomagalo da iskoračiš iz tog stanja dok je još nerazvijeno i posmatraš ga sa strane, dakle objektivno.
I kad ga ne razrađuješ, ne dodaješ mu mu nove misli, dakle energiju, da će pre ili kasnije ono nestati.  :)

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #107 poslato: Jul 03, 2011, 10:57:31 »
Ma je, naravno da izgovaras u glavi ali tvoja paznja bi trebala bit usmjerena prema osjecaju boli, ili osjecaju svraba ili ljutnje etc etc.
a svaki osjecaj bar malo jaci se i manifestira u tjelu (?)
Npr znam da kad sam ljubomoran ili mi je ego povrijeđen da osjetim stisak u prsima i bujicu odredjenih emocija. Nazalost nisam toliko precizan s emocijama pa sam jucer samo sebi govorio "znanje, znanje" jer sam naisao na nesto na sta nisam odavno i nisam se htio zamarat sta tocnijom definicijom iskustva nego samo cinjenicom da se to upravo dogadja i da ja znam da se to dogadja.

ugl, nista nije dio tebe, trajno ili izvor srece, a tri prepreke su pohlepa ljutnja i neupucenost. ovo bi trebalo bit dosta svakome, ali iz nekog razloga nije. npr znam da ce me neka akcija zadovoljit samo trenutno, i da ce mi poslje opet bit dosadno al' svejedno to napravim, i onda se poslje i kajem, doduse na kajanju se opet podsjetim (kajanje kajanje) da je i to manifestacija koja prolazi i nista trajno.

isto tako, s ovom tehnikom "noting"  mi se cini da je mnogo plodnije ako primjenjujemo tehniku 24 sata dnevno nego samo za vrijeme meditacije.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #108 poslato: Jul 03, 2011, 20:17:24 »
tu tehniku registrovanja vežbaš tokom meditacije, na sasvim slabim telesnim podražajima, osećajima itd.
da bi je posle proširio na svakodnevni život. U tome i jeste poenta, da je primeniš u običnim situacijama, a ne samo u "specijalnim" kad si izolovan na mestu za meditaciju.

Nego nešto nisam ukapirao ovo što pominješ kajanje. O kakvom kajanju je reč?

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #109 poslato: Jul 03, 2011, 20:30:10 »
pa bude mi zao (mozda je kajanje glupa rjec), i kroz glavu mi prolazi "eto budalo, vidiš" jer vec za 10 minuta ja opet osjetim patnju ili dosadu a znam da sam produbio svoju vrstu ovisnosti s kojom sam se izvlacio iz dosade. Npr, dosadno mi je pa jedem. Jedno vrijeme san mislija da cu ako izbacim stetnu hranu pobjediti tu vrstu ovisnosti tj olaksati sebi (izbjeci problem) ali sam zavrsio na tome da pojedem zrnatog (tj posnog) sira 500grama, jedno 4 banane i kesu kikirikija "jer eto, dosadno". Naravno da je bolje nego 2 cokolade, komad pizzete i kesa čipsa ali problem isti ostaje.

pokusao sam i s hranjenjem do podne, to je donekle uspilo ali sam onda navecer pušio više.
osim hrane (koja mi se cini kao neki najveci porok koji mogu osjetit) tu je trava, televizija, muzika i internet.

ne mislim ja da su sve to lose stvari za radit i da ih osoba nebi trebala radit, al ako cemo dan izgradit da radimo nakon sta se probudimo, pa jedemo pa gledamo tv ili se bavimo hobijem, pa onda navecer izadjemo s prijateljima ili odmeditiramo cini mi se da non stop radimo nesto da bi izbjegli onaj osjecaj "sta cu sada radit"
zasto moramo nesto radit, taj osjecaj samog stajanja je super. Kome se to nesto radi? Sta je najgore sta se moze dogodit ne napravimo li nista sljedecih pola sata nego samo promatramo.

e pa nekad nemogu ni to zbog situacija u kojima sam (radim u hostelu) pa eto, napravim neki od poroka i onda se kajem poslje sta ga nisam jednostavno izdrzao.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #110 poslato: Jul 03, 2011, 20:56:05 »
A to ti misliš na poroke.
Pa dobro, nije ni meditacija čarobni štapić, pa da će posle mesec-dva svi "poroci" nestati.
Ali barem si ih postao svestan, a to je prvi korak.

E sad može ti se činiti da si tom svesnošću samo povećao patnju, ali upravo ta svesnost ti daje nadu da ćeš malo-pomali uspeti da preskočiš makar svaku treću kesu čipsa ili šta već
A i ako se rešiš da je otvoriš, verujem da je jedeš nesvesno. E odsad je jedi svesno, gric po gric i verovatno će ti na pola kese biti već muka od pojedenog. Pa će ti je biti lakše ostaviti. Za posle  :D

Hoću d akažem da i kad "zgrešiš", sad to činiš kao svesnu odluku, a ne nesvesno i posle i nema kajanja. Jer si ti tako odlučio. Odlagao si, odlagao, pa kad više nisi mogao, "ugrešio si". Ali to nije smak sveta. Odmah naila nova prilika za vežbanje u kojoj ćeš sad pojesti malo manje čipsa i tako postepeno, kao što sve mora ići postepeno, a ne kao u filmovima, tras i rešen problem :D

Njanavira je bio monah 20 godina i kruže glasine da ga je i posle toliko vremena jakomučila seksualna žudnja.
Nije čovek mogao da je se oslobodi. Eto, ne deluje baš optimistički, ali šta nam drugo ostaje? Ili da vežbamo i nadamo se da će se patnja smanjivati ili da sebe odmah osudimo na doživotnu patnju.

Elelm, ne pravi dramu od svake kese čipsa. Opusti se. I opet, kažem, eksperimentiši.
Kaži sebi, baš da vidim šta će se tako strašno desiti ako pola sata ili sat sedi u sobi i ništa ne radim. Već samo gledam kroz prozor u daljinu. Hoću li poludeti, hoće li mi opasti kosa ili će me udariti grom?
Nešto slično sam i ja eksperimentisao na kursu kad je trbalo da sedim sat bez mrdanja. A ja krenem i izbrojim šest promena položaja u jednom sedenju. Narednog dana probam da smanjim na pet i tako dalje. Al to ne ide tako lako.
I onda dođe popodne kad kažem sebi, ajde da vidim kad me tako jako boli koleno i zaista osećam da MORAM da se pomerim I TO OVOG TRENUTKA, hajde da se ne pomerim odmah, da makar izdržim narednih 5-10 minuta. Baš da vidim hoće li mi se noga sasušiti ili će mi mozak proključati. I za divno čudo ne desi se ni jedno ni drugo. :)

I onda vidiš da je taj nagon bio samo larma u tvojoj glavi i da sa telom i nije toliki bio problem.
Ali sa ovim takođe moraš biti oprezan. ne sili sebe, da ne bi sam sebe povredio.
Zato i kažem sedneje i gledanje kroz prozor. Tu ne možeš sebe povrediti. Bar se nadam  :D

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #111 poslato: Jul 03, 2011, 21:33:20 »
Zahvaljujem, cisto mi se dogodi da nekad uvjerim sebe da nemogu izdrzat, al kao vidim da samo idem linijom manjeg otpora i da sam "zajeb"

zapravo ja ti to gledam kao... izazov neke vrste. nekad mi se dogodi interni monolog
"aha evo ga, glad, glad" onda bude
"glad glad, ajme a ako bude prejak osjecaj sta ako bla bla" a onda
"misli... misli..."

onda opet na glad i trudim se odrzat i promatrat tu glad par sekunda, onda skuzim da je tu iz dosade tj pitam se bili bio gladan da ne radim nista, onda skuzim da imam potrebu i tako dok jednom rjecju ne "skinem" osjecaj u potpunosti, i onda mi bude lakse.

Nekad i kazem "ma daj ajde.." i krenem direkt na joint i hladne cokoladne napolitanke. eh, ne grizem se ja puno, mozda se ne grizem dovoljno oko svojih poroka :D

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #112 poslato: Jul 03, 2011, 22:33:50 »
Ja sam iz tvojih poruka razumeo da se mnogo grizeš, pa mi bi žao :D

Ali ako se ne grizeš, eeee onda bi trebalo, bar malo, jer inače nema napretka  :andjali

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #113 poslato: Jul 03, 2011, 22:58:58 »
Ma moram doc do Vas (kao zajednice) ove godine makar i ne na datume kad bude zajednicnih povlacenja (vjerujem da bi se jednog splicanina uvjek moglo ugostiti bar malo tj dat mu mjesta za šator) jer nekako sve ovo preko interneta ostavlja donekle suh okus u ustima tj, manje se kaze govorom a vise tijelom dok se nesto govori, tako da mi se cini da se dobar dio razgovora izgubi preko interneta.

zato sam i zatvorio facebook i mnoge druge stvari. zapravo ovo je jedini forum gdje sam aktivan ostao =)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #114 poslato: Jul 04, 2011, 10:02:35 »
E a ja sam hteo tebi da predlozim da posetis neki budisticki manastir, jer je tek to prava skola.
Posto ti nije daleko, mozes da skoknes do Adjan Chandapala u Italiji
http://santacittarama.altervista.org/e_index.htm

Siguran sam da bi ti prijalo.
A i mnogo je lakse vezbati nego kod kuce, okruzen svit tim stvarima koje ti odvlace paznju :)

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #115 poslato: Jul 04, 2011, 10:12:47 »
Tjeraš me dalje a? :D
Nema frke, ovo mi se cini super, sad znam da imam dobre opcije. Ne moram pricat taljanski, jel' da?

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #116 poslato: Jul 04, 2011, 12:20:05 »
da, teram te tamo gde ces imati zaista nesto da naucis,
ako vec ne mozes da dodjes na nas kurs  :kez:

ne moras znati italijanski
ako znas engleski  :D

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #117 poslato: Jul 04, 2011, 12:50:07 »
Vidio sam cjeli web site i procitao pazljivo, super je opcija a kilometraza je dobra, taman za nakrcat motor i uputit se lagano. :D

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #118 poslato: Avgust 20, 2011, 13:21:40 »
Poslao mail. Cekam odgovor, imam slobodno jedno 15 dana u deveti mjesec, bilo bi ih korisno iskoristit. Takodjer je motor u dobroj kondiciji i uspio sam rjesit jeftiniju kartu za trajekt od Splita do Ancone. <3

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #119 poslato: Avgust 21, 2011, 01:02:13 »
Bili koji iskusniji clan htio podjelit neka iskustva koja su primjecena za vrijeme koristenja "noting" tehnike, tj principa koji zastupa Yuttadhammo. Ako se naravno koristio tom tehnikom.
Prvenstveno me kopka sta kazu da se ne treba taj glas niti izgovarat u sebi nego ga iskusit samo kao i radnju.

Kasnim malo jer ne citam redovno ali nikada nije kasno za ove stvari. Nisam slusao Yuttadhammo-u pa ne znam sta je on rekao ali vidim sta si ti napisao: "...da se ne treba taj glas niti izgovarat u sebi nego ga iskusit samo kao i radnju". Taj glas je manifestovana misao koja je nastala na osnovu impulsa koji dolazi iz osecaja u telu. Svaka emocija izaziva odredjene osecaje u telu i njih um indentifikuje. Ako u mislima izgovoris: "Osecam tugu", ti si vec poistovecen sa tugom. Zapravo, ti si poistovecen sa bilo kojim manifestovanim osecajem, telom i slicno....U nastavku mozes posmatrati tu tugu ali ce to biti JA koje posmatra JA. Zatvoren krug a ti si u njemu. Sta znaci iskusiti taj glas kao radnju? Znaci biti van kruga. Zapravo, pitanje je sta je to van kruga.... Biti u tisini izvan uma....svest koja posmatra svest, um koji posmatra um, paznja koja posmatra paznju. Nemanifestovana svest koja posmatra manifestovanu svest. U takvoj tisini ne postoji radnja, misao, tok...ali takva svest vidi svestan um. Kada postoji takva svesnost (svest) izvan kruga u toj tisini, nastaje vidjenje kako nastaje misao: "Osecam tugu"....nastaje vidjenje, svesnost nastanka te recenice kao radnje koja se desava u krugu. I ta tuga jeste nesto sto se desava u krugu ali je to sve posmatrano izvan kruga u beskonacnom prostoru u kome se ne desava nista...praznina. Iz te praznine nastaje svet, potom se svet vraca praznini....da bi postojalo takvo znanje, mora postojati nesto sto vidi prazninu i svet ali nije sastavni deo svega toga.
Na kraju je samo tišina