Autor Tema: Vaši omiljeni budistički citati  (Pročitano 223450 puta)

milan_kenshi

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Odg: Vaši omiljeni budistički citati
« Odgovor #480 poslato: Decembar 15, 2012, 02:44:19 »
"Postoji filosofija koja se ne da ni misliti ako se u skladu sa njom ne živi" - Čedomil Veljačić

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #481 poslato: Decembar 16, 2012, 13:47:10 »
648. Tuga i radost

Ne usuđivati se da osetimo bilo kakvu radost ili tugu, bilo kakvo emocionalno stanje, već se upinjati da budemo što indiferentniji i neosetljiviji ne predstavlja nikakav srednji put. Prijemčivost traži od nas da osetimo sve te stvari, da ih razumemo. Ne plašimo se da osetimo sviđanje i ne plašimo se da osetimo bol. Mi sve to vidimo kao Dhammu, pre nego da ga primamo lično. Pokušavati da izbegnemo formiranje bilo kakvih veza i da tako kažem zazidamo u kulu svoje srce predstavlja vrlo iščašeno razumevanje budističke prakse. Rodili smo se u ovom obliku i to znači da smo vrlo senzitivni i da imamo emocije. To je ono što jeste -- ono kako osećamo, i to ćemo osećati sve dok ne umremo. A kad smo mrtvi, tek onda ništa ne osećamo. Dakle, biti čovek je tako. Imamo te ljudske privlačnosti i odbojnosti. Muškarci i žene, što znači  ljudske privlačnosti u ovom svetu ljudi, sa njihovom svešću o onome što registruju čula. Osećamo toplotu i hladnoću, osećamo se dobro i loše. Uživamo u ljudima koji imaju ista interesovanja kao i mi. Besni smo ili nas nerviraju ljudi koji rade stvari koje nam se ne dopadaju. To je ono što jeste. Ali kao meditanti, mi i promišljamo čitav taj proces, vidimo ga i razumemo uz pomoć mudrosti i znanja. Ne pokušavamo tek da zazidamo svoje srce kako ne bimo morali da osetimo bilo šta.

Ađahn Sumedho: Life is quite sad, isn’t it?
« Poslednja izmena: Decembar 16, 2012, 14:02:11 Sati »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #482 poslato: Decembar 19, 2012, 12:08:17 »
649. Najveća sreća

Zdravlje je najveći dobitak, zadovoljenost najveće blago,
pouzdan čovek najbolji srodnik, utrnuće je najveća sreća.

Buda
Dhammapada 204

:)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #483 poslato: Januar 04, 2013, 17:04:48 »
652. Meditacija

Meditacija je jedina voljna, sistematska čovekova aktivnost u čijoj osnovi nije pokušavanje da sebe popravimo ili da stignemo do nekog cilja, već jednostavno da razumemo to gde već jesmo.

Jon Kabat-Zinn, Wherever You Go, There You Are

nosorogica

• Iskusni član
  • Pol: Žena
« Odgovor #484 poslato: Januar 06, 2013, 18:56:59 »

Da budeš velik, budi cio: ništa svoje
  ne pretjeruj, ne isključi.

Budi sav u svakoj stvari.Stavi ono što si
    i u najmanje što činiš.

Tako nad svakim jezerom sav mjesec sjaji
    jer visoko živi.

F. Pessoa

kondanja

• Član
« Odgovor #485 poslato: Januar 07, 2013, 21:15:22 »
uf...
Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #486 poslato: Januar 08, 2013, 09:33:15 »
653. Reči su samo putokazi

Bez meditativnog uma i iskustva, Dhamma se ne može pojaviti u srcu, jer Dhamma nije u rečima. Buda je bio u stanju da verbalizuje svoje unutrašnje iskustvo za našu dobrobit, da bi nam dao putokaze. To znači da sada znamo pravac, ali put moramo sami preći.

Ayya Khema

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #487 poslato: Januar 25, 2013, 10:20:23 »
667. Uvid u svoje postupke

Ponekad izgleda frustrirajuće da možda čitav sat sediš ovde i provedeš ga u vraćanju; neprekidno vraćaš um natrag na dah. On odluta, ti ga opet vratiš i onda on opet odluta -- kada će za ime sveta doći taj mir i spokojstvo? E pa, da bi im se ukazala prilika da dođu, moraš razviti određeni nivo razumevanja. Dakle, kada vraćaš um, pokušaj da razumeš šta ti to radiš. Kada odluta, pokušaj da razumeš šta se događa, šta si učinio da ga ohrabriš ili mu dopustiš da odluta. Posebno, potrudi se da otkriješ sve one pozitivne i negativne namere uključene u to cimanje tamo-amo. Kada razumeš kako um odlazi i dolazi, stići ćeš do tačke na kojoj si u stanju da ga zadržiš. U isto vreme, razvićeš onu vrstu uvida kojoj i težimo u meditaciji: uvida u svoje postupke.

Thanissaro Bhikkhu: Meditations

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #488 poslato: Januar 26, 2013, 09:35:42 »
PUN MESEC - subota, 26. januar 2013.

Teško je na sumnjičav, kolebljiv um motriti, teško ga obuzdati.
Mudrac svoj um teše ravno, kao oružar strelu.

Dhammapada, strofa 33

Dovođenje tela i uma u sklad sa onim što jeste istina zahteva naročitu vrstu veštine. Baš kada pomislimo da je sa našom duhovnom praksom sve u redu, sapletemo se i ponovo padnemo. No, nije bitno ako se to dogodi s vremena na vreme, jer tako izgleda učenje da hodamo, padovi su deo tog procesa. A veština koju vredi razvijatijeste agilnost kojom se uvek iznova dižemo i ponovo počinjemo, bez osvrtanja.

S ljubavlju
monah Munindo
« Poslednja izmena: Januar 26, 2013, 09:38:44 Sati »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #489 poslato: Januar 27, 2013, 10:35:24 »
668. Planiranje budućnosti koja nikada neće doći

Ako moja sreća velikim delom zavisi od prebiranja po sretnim uspomenama i očekivanjima, tada sam tek maglovito svestan ove sadašnjosti. Biću maglovito svestan sadašnjosti i u svim onim dobrim situacijama koje sam predvideo za sebe. Naime, već sam stvorio naviku da gledam unatrag i unapred, i time sam sebi otežao vlastitu prisutnost sada i ovdje. I zato, kad me već moja svest o prošlosti i budućnosti čini manje svesnim sadašnjosti, moram početi razmišljati o tome živim li ja uopšte u stvarnom svetu. Napokon, budućnost je poprilično beznačajna i nevažna ne pretvori li se pre ili posle u sadašnjost. Ali, planirati nešto za budućnost koja nikad neće postati sadašnjošću i nije mnogo apsurdnije od planiranja budućnosti koja će me, kad se dogodi, zateći "odsutnog" i duboko zagledanog u nešto preko njezinog ramena, umesto izravno u njeno lice.

Alan Watts: The Wisdom of Insecurity

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #490 poslato: Januar 29, 2013, 09:59:10 »
669. Sve je naš učitelj...

Od čitavog učenja koje sam čuo od Ađan Čaa, ono o kojem najviše razmišljam je vrlo jednostavno. Još uvek ga ne razumem potpuno, tako da o njemu kontempliram i dan danas. Rekao je: "Sve je naš učitelj". Kasnije sam ovome dodao moje lično tumačenje: "Sve je naš učitelj, ako mu se otvorimo". Odnedavno ovako kažem: "Sve je naš učitelj, bilo da to znamo ili ne". Za mene to znači da nam učenje dolazi na različitim nivoima, čak i kada se na običnom nivou opažanja možda čini da zapravo ništa ne učimo. Nekada je to osećaj u stomaku, nekad neodređena intuicija. I zato sam rekao da je moja praksa bila pokušaj da se uspostavi balans, pre nego da se učenje primi na jednom nivou, na nivou uma, srca ili bilo čega drugog. Stvar je u pokušaju da ga primimo na svim nivoima. Za mene, to se uklapa u učenje o četiri temelja sabranosti, kada smo sabrani na telo, osećaj, um i dhamme (sadržaje uma).

Ađan Thiradhammo: Sumiranje prakse

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #491 poslato: Januar 31, 2013, 15:45:53 »
671. Umeće življenja

Umeće življenja nije lakomisleno prepuštanje sanjarenjima, s jedne strane, niti grčevito držanje za prošlost, sa druge. Ono se sastoji u tome da smo svesni svakog trenutka, da svaki od njih vidimo kao nov i jedinstven, da imamo otvoren, veoma prijemčiv um.

Alan Watts: The Wisdom of Insecurity

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #492 poslato: Februar 01, 2013, 11:09:44 »
672. Gde je sreća

Godine 1979. sam odlučila da postanem monahinja. Sve do tog trenutka isprobavala sam razne stvari i uvidela da svet ne može da nas usreći. Tokom tih putovanja postalo mi je jasno da spokojstvo i mir nemaju nikakve veze sa tim najlepšim mestima na kugli zemaljskoj ili sa najzanimljivijim iskustvima. Ta dva kvaliteta moguće je pronaći jedino u sopstvenom srcu.

Ayya Khema: I Give You My Life

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #493 poslato: Februar 05, 2013, 09:39:29 »
676. Otkrivanje probuđenosti

Prema budističkoj tradiciji, duhovni put jeste proces probijanja kroz našu konfuziju, otkrivanja probuđenosti uma. Kada tu probuđenost uma potisnu ego i sa njim povezana paranoja, ono se javlja u oblisku jednog dubokog instinkta. Zato se ne radi o tome da treba da izgradimo tu probuđenost uma, već pre o sagorevanju konfuzije koja ga sprečava. U procesu sagorevanju tih konfuzija, otkrivamo probuđenje. Ako bi se taj proces odvijao drugačije, probuđenost uma bila bi produkt, zavisan od uzroka i posledice, te otuda podložan propadanju. Sve što je stvoreno mora, pre ili kasnije, umreti. Ako bi probuđenje bilo stvoreno na takav način, uvek bi postojala mogućnost da ego ponovo nadvlada i tako izazove naš povratak u stanje konfuzije. Probuđenje je trajno zato što ga nismo mi proizveli; samo smo ga otkrili. U budističkoj tradiciji, analogija sa suncem koje se pojavljuje iza oblaka često je korišćena da se objasni otkrivanje probuđenja.

Chogyam Trungpa: Cutting Through Spiritual Materialism

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #494 poslato: Februar 06, 2013, 09:38:57 »
677. Biti dobar

Ne postaješ dobar tako što se upinješ da postaneš dobar, već tako što pronalaziš onu dobrotu koja je već u tebi i dopustiš joj da se manifestuje.

Eckhart Tolle