Svugde može biti mesto vežbanjaKada sam tek počinjao svoju praksu, veoma mi je koristilo da svake nedelje odaberem jednu ili dve aktivnosti i odlučim da vežbam svesnost svaki put kad ih budem obavljao. Uzmimo oblačenje, na primer. Svaki put kad bih te nedelje počeo da se oblačim, zaustavio bih na nekoliko trenutaka u svesnosti, posmatrao um-telo tokom nekoliko udaha i izdaha, dopuštao da bilo kakva napetost popusti. I potom, pošto me razne misli i osećanja više nisu opsedali i vukli na razne strane, bio bih spreman da uvidim čudo oblačenja: pokrete uma-tela, osećaj na stopalima u kontaktu sa podom i odeće na telu, slabašne zvuke koji su dopirali do ćelije. Ako bi se pojavila neka misao, blago bih okrenuo pažnju ka njoj, prepoznao je i onda nastavio da uživam u umetnosti oblačenja. Jeste li ikada razmišljali o oblačenju kao o vrsti umetnosti?
Posle nedelju dana vežbanja na ovaj način, oblačenje u svesnosti je postalo moja druga priroda. Onda bih naredne nedelje odabrao neku drugu aktivnost, kao što je recimo pranje zuba, i trudio se da vežbam svesnost svaki put kad bih prao zube. Za otprilike mesec dana postepeno sam uspeo da svesnost prožme skoro svaki trenutak mog dana. Više nisam bio "u zatvoru". Jednostavno sam prao ruke ili šetao, stajao u redu i jeo. Ponovo sam se osetio živim. Duboko sam živeo svoj život, umesto da o njemu sve vreme maštam.
Matthew J. Tenney, A Practical Guide to True Happiness And Freedom
[Metju Teni je proveo 5 godina u zatvoru zbog pokušaja da utaji pet miliona dolara kao službenik američke vojske. Zbog takvog nepromišljenog postupka poslat je u zatvor Liverton na odsluženje kazne. Tamo je počeo da čita knjige Ajahn Chaha, Ajahn Sumedha i Thich Naht Hahna, što je u njemu probudilo interes za meditaciju i vežbanje svesnosti. Tako mu je boravak u zatvoru promenio i čitav život, ali na jedan sasvim neočekivan način.]